U ZAGREBU

Izviđačka družina Tornado proslavila 50. rođendan

07.09.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Izviđačka grupa Tornado proslavila je 50. obljetnicu svog djelovanja - strasti prema skautizmu, ali i društvenoj odgovornosti

Zagrebačka izviđačka družina Tornado obilježila je 50. obljetnicu svoga postojanja svečanom akademijom u Osnovnoj školi Augusta Harambašića proslavivši pola stoljeća uspješnog djelovanja zasnovanog na načelima uzajamne suradnje i zajedništva, angažiranja u aktivnostima lokalne zajednice, ali i neizmjerne ljubavi prema pustolovnim akcijama.

Prostorije zagrebačke Osnovne škole Augusta Harambašića bile su sinoć tijesne za nemali broj sadašnjih, ali i bivših članova izviđačke skupine 15. samostalna četa TORNADO, koji su prigodnom akademijom obilježili 50. obljetnicu djelovanja udruge. 'S posebnim zadovoljstvom slavimo ovaj jubilarni rođendan i prisjećamo se brojnih izviđačkih akcija u kojima smo odnijeli titulu pobjednika, ali još važnije, odgajali naše mlade i učili ih da izviđačkim duhom spremno odgovore na sve životne izazove', istaknuo je Zlatko Glavanović, osnivač i starješina Tornada.

'Izviđači njeguju ono najbitnije – ljubav i odgovornost prema vlastitoj osobi, drugima i prirodi, ali izviđaštvo je i školovanje za cijeli život', dodao je Glavanović, koji je važnost timskog duha, usvojenog upravo u Tornadu, pokazao na ovogodišnjim Olimpijskim igrama kao ponosni nositelj Olimpijske baklje. Uz njega je u Londonu nastupio još jedan tornadovac, Bojan Jovanović, koji je u disciplini mačevanja branio boje Hrvatske.

U izviđačkom životu Hrvatske ime Tornada spominje se nebrojeno puta jer je ta skautska skupina kao jedna od najodlikovanijih jedinica u Savezu izviđača Hrvatske čak pet puta proglašavana najboljom udrugom za tekuću godinu. U proteklih 50 godina kroz Tornado su prošla 1152 člana koji su sudjelovali u brojnim akcijama zimovanja, logorovanja, pohoda, plovidbi i bivaka u zdravom društvu vršnjaka i nezamjenjivom prirodnom okruženju. Na svečanosti je predstavljena i jedinstvena fotomonografija 'Tornado – prvih 50 godina – 6. rujna 1962. – 6. rujna 2012', koja svjedoči o bogatoj povijesti te družine te nizom fotografija, tekstualnih i tabelarnih zapisa čini neprocjenjiv doprinos dokumentiranju povijesti izviđačke organizacije u Hrvatskoj.