POREMEĆAJ GOVORA

Kad mucanje postane problem

16.05.2009 u 20:22

Bionic
Reading

Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tijek govora prekinut čestim ponavljanjem ili produljivanjem govornih zvukova, slogova ili riječi, ili pak osoba ne može početi izgovarati riječ

Mucanje se događa osobama svih dobnih skupina. Ipak, češće mucaju dečki nego cure, i to čak četiri puta češće. Procjenjuje se da oko 1 posto svih odraslih ljudi muca, a mucanje je češće u ranijoj životnoj dobi.

Ne zna se točno što je uzrok, no postoji razlog zbog kojeg se vjeruje da je većina oblika mucanja određena genetikom. Kod male djece obično se javlja tzv. razvojno mucanje, a kasnije nastupa psihogeno i neurogeno mucanje. Psihogeno mucanje događa se kada je osoba pod pritiskom i upravo zbog tog pritiska počinje mucati i zamuckivati. Neurogeno mucanje nastaje kada mozak ne može uskladiti različite dijelove govornog mehanizma, a to može biti posljedica udarca u glavu ili moždanog udara.

Imaš li problema s mucanjem, prirodno je da se osjećaš drugačije. No trebaš znati da se mucanje vrlo često povuče samo, i to u 4 posto slučajeva, a ako se to ne dogodi, može ga se liječiti. Također, neke od poznatih faca kao što su Marilyn Monroe i komičar Rowan Atkinson (poznatiji kao Mr Bean) priznale su da su imale problema s mucanjem.

MITOVI

Postoji nekoliko mitova povezanih s mucanjem, a najčešći su da su osobe koje mucaju manje inteligentne te da su psihički poremećene i histerične. Niti jedan od tih mitova nije točan!

KAKO SI POMOĆI?

Liječenjem se mucanje smanjuje do određene mjere. Jedna od metoda liječenja mucanja je ponovno učenje govora, ali tako da se sve riječi pravilno izgovaraju, dakle bez pogrešaka. Postoje i metode liječenja lijekovima, no pokazalo se da imaju jake nuspojave pa zato nisu omiljena metoda liječenja.

Ipak, možete si i sami pomoći, posebice ako se radi o mucanju koje izaziva javni nastup. Ne mora to biti samo nastup na školskoj priredbi ili prezentacija seminarskog pred razredom, nego i odlazak u trgovinu i pričanje s trgovcem ili pričanje vica pred 2-3 prijatelja. Zamuckuješ li, to ne znači da se trebaš izolirati od društva i moraš znati da samo hrabrošću i vježbom možeš svladati taj problem.

-pričaj polagano i razgovijetno, pazi da riječi izgovaraš do kraja i pravilno jer tako su manje šanse za zamuckivanje
-dok razgovaraš s ljudima, gledaj ih u oči.
-pokušaj naučiti tehnike pravilnog disanja – i to pomaže kod mucanja.
-ne zaboravi se dobro odmoriti jer se pokazalo da i umor povećava mucanje.
-razgovaraj s prijateljima o svom zamuckivanju i o tome kako to utječe na tebe.

Također, ako nemaš problema s mucanjem, nemoj se podsmjehivati osobama koje ga imaju. Prema tim osobama trebaš biti prijateljski raspoložen i ponašati se prema njima isto kao i prema svima drugima.