MINI VODIČ ZA BRUCOŠE

Pripremi se za studentski život

31.08.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Ljetu se polako približava kraj i mnogi će ove jeseni svoje srednjoškolske klupe zamijeniti onim fakultetskima, a neki će brucoši prvi put na svojoj koži moći iskusiti kako je to biti kilometrima udaljen od toplog roditeljskog doma. Prisjetili smo se korisnih stvarčica koje će vam dobro doći u novom studentskom životu

Dobro je napraviti popis potrebnih stvari koje biste trebali imati, a super je ukoliko poznate nekog tko je već to prošao pa vam može dati korisne savjete.

Donosimo popis onoga što će vam sigurno zatrebati u studentskoj sobi, od kuhinjskog pribora pa sve do gadgeta, što će vam, vjerujemo, olakšati brucoške dane.

Kuhinjski pribor: Iako u blizini vašeg novog stalnog sjedišta zasigurno postoji neka menza u kojoj ćete moći utažiti glad nakon napornog dana na fakultetu, potrebno se opskrbiti i kuhinjskim predmetima i pomagalima koji će dobro doći kada vam se baš i ne da izlaziti iz studentskih odaja po neki slasni zalogaj. U svoj novi dom ponesite dvije šalice, dvije čaše, pribor za jelo i barem dvije čajne žlice, nož za rezanje, dva tanjura, zdjelicu, nekoliko plastičnih posudica, deterdžent za suđe, spužvicu i kuhinjsku krpu. A ako je izvedivo, dobro bi došlo i kuhalo za vodu, toster ili pekač za tople sendviče ili čak mikrovalna pećnica.

Potrepštine za lakši san: U sobi će vas dočekati jastuk, stara deka i bijela plahta i zasigurno vam neće biti baš po volji. Savjetujemo da ponesete pokrivač, svoj jastuk i dvije presvlake za posteljinu. Kako ćete sigurno dosta svog vremena u sobi provoditi na krevetu, poželjno je imati još barem dva manja jastuka koja će služiti kao oslonac, kao i malu lampu za čitanje. A ne zaboravite ni na čepiće za uši - u studentskim domovima zna biti vrlo bučno! Ako imate problema sa snom, možete nabaviti i masku za spavanje da biste lakše utonuli u san.

211864 ,211707,211617 ,211274
Kupaonski pribor:
U nekim domovima dostupna je jedna kupaonica po katu, u nekima istu dijele dvije sobe, dok sretnici u novim domovima imaju vlastitu kupaonicu u kojoj mogu držati sve svoje stvari. Ukoliko se ne nalazite među tima, neka se visoko na vašem popisu nađu gumene/plastične japanke, kućni ogrtač i velika toaletna torbica koja se može objesiti.

Ponesite barem pet ručnika (dva za tijelo, tri za lice) i manju košaru za prljavo rublje koju ćete morati smjestiti negdje u sobi. Veća plastična posuda u kojoj ćete moći ručno oprati dva-tri komada odjeće također nije naodmet, a poslužit će i za kućnu pedikuru, čišćenje sobe itd. Spakirajte malo pakiranje deterdženta za rublje i omekšivač, a nemojte zaboraviti i na osnovne kupaonske potrepštine, kao što su šampon i balzam za kosu, gel za tuširanje, četkica i pasta za zube, češalj, losion za tijelo, set za manikuru, set za brijanje/depilaciju, lak/gel/vosak i sušilo za kosu, sredstvo za umivanje i čišćenje lica, dezić i make-up. Sredstva za čišćenje sobe i kupaonice također će vam dobro doći.

Odjeća i obuća:
Odmah na početku upozoravamo da ćete u sobi zateći mali ormar - zato nikad nemojte ponijeti sve što imate od odjeće. Predlažemo, za početak, da ponesete 20-ak pari gaćica i isto toliko čarapa, oko šest pari hlača i duplo više majica. Ne zaboravite ponijeti i nešto formalnije odjeće te udobne trenirke i pidžame/spavaćice. Što se obuće tiče, savjetujemo da ponesete papuče, tenisice i dva para cipela. Također ne bi bilo naodmet opskrbiti se s nekoliko vješalica kojih u novom studentskom ormaru zasigurno nema mnogo. Dobro će vam doći i ukrasne sklopive kutije u koje možete potrpati stvari te tako napraviti reda, a mogu imati i dekorativnu ulogu.

 

Također se morate pripremiti za vremenske nepogode pa bi bilo dobro da se u sobi nađe manji kišobran, toplija jakna, nekoliko toplijih džempera i čizme.

Uređaji:
Tehnologija nam je itekako omogućila ugodniji boravak u studentskim sobama. Na popisu neka bude MP3 player/iPod sa slušalicama (da biste poštovali drukčiji glazbeni ukus cimera/ice u sobi), prijenosno računalo/iPad i manji printer. Produžni kabel stavite na vrh popisa jer ćete na raspolaganju imati mali broj utičnica. Donošenje nekih predmeta možete dogovoriti i s cimerom/icom, primjerice možete imati samo jedan TV ili printer u sobi da bi vam ostalo više mjesta za druge stvari u ionako skučenom prostoru. Poželjan je i USB stick s velikom količinom memorije na koji vam kolege mogu prebaciti svoje skripte i predavanja. Ukoliko imate mogućnosti, dobro bi vam došao i mali frižider.

Sada, kada ste položili osnove pripreme za ulazak u studentsku sobu, ne zaboravite ponijeti sitnice kojima ćete je ukrasiti  (npr. dobro će doći pano na koji ćete zakačiti podsjetnike, ali i npr. fotke prijatelja, obitelji, dečka/cure, ulaznice za koncerte ili predstave na kojima ste bili i sl. stvari koje podsjećaju na neke nezaboravne trenutke). Ipak, nemojte pretjerati sa stvarima koje nosite jer sjetite se da studentske sobe nisu previše velike, a odsad ćete morati dijeliti životni prostor s cimerom/cimericom ili čak više njih.