TAMPONI ILI ULOŠCI

Kakvu zaštitu odabrati u 'onim' danima

13.08.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Kratke haljinice ili vruće hlačice mogu otkriti mnogo toga, pa zaštiti za vrijeme mjesečnice ljeti treba pridavati više pozornosti nego zimi

Kad si na praznicima, želiš samo bezbrižno uživati u moru i suncu, a u tu idiličnu sliku nikako se ne uklapa i gnjavaža s ulošcima ili tamponima te briga gdje se i kako presvući zbog mjesečnice koja se baš poklopila s odmorom na moru.

Ulošci
su napravljeni od nekoliko slojeva apsorbirajućih materijala. S donje strane obično imaju samoljepljivi dio kojim se lako pričvsrte za donje rublje. Ima ih različitih veličina, oblika te moći upijanja. Postoje sasvim mali i tanki koji se nose kada menstruacija nije jaka, dakle prvi ili zadnji dan (ili čak posljednjih nekoliko dana). Duži ti dakako daju veću sigurnost da krv neće oteći na hlače, a deblje treba uzimati kod jačih izljeva krvi. Kad je riječ o moći upijanja, to ćeš također morati izabrati sama jer najbolje znaš koliko ti je mjesečnica obilna (ovo se uvelike razlikuje od djevojke od djevojke). Obično na pakiranju postoji oznaka 'super' ili 'super plus' za one s jačom moći upijanja.
I ne zaboravi da se ulošci bacaju isključivo u kantu za smeće, a nikako u zahodsku školjku!

Neke cure se umjesto klasičnih uložaka rado odlučuju za zaštitu uz pomoć tampona. Iako su vrlo praktični ako se baviš sportom ili si na putovanju, a posebno ljeti kad nosimo laganiju odjeću, preporučujemo da prvih dana mjesečnice, kad je krvarenje pojačano, ipak izbjegavaš plivanje.

Naime, rodnica je posebno osjetljiva na infekcije u te dane pa postoji mogućnost da po mokrom končiću uzročnici bolesti iz vode uđu u tijelo. Tamponi su napravljeni od sabijene upijajuće vate, s velikom moći upijanja, a stavljaju se direktno u tijelo odnosno u rodnicu, prstom ili čahuricom. Detaljan opis postupka umetanja naći ćeš na omotu pakiranja, a važno je da prilikom stavljanja tampona budeš opuštena. Slobodno ga mogu koristiti i djevojke koje nisu seksualno aktivne jer je vrlo mala vjerojatnost da će korištenje tampona oštetiti himen. Ukoliko se ipak jako bojite, za početak koristite one najmanje.

Ako prilikom nošenja tampona osjetiš slabost, mučninu ili vrtoglavicu, savjetujemo odlazak kod liječnika. Riječ je o sindromu toksičnog šoka (STŠ), no on je, na svu sreću, vrlo rijedakSTŠ je rijetka pojava koju izaziva upotreba tampona, a njegovi simptomi su: mučnina, suho grlo ili iznenadno povišenje temperature u vrijeme nošenja tampona. U tom slučaju treba se odmah obratiti liječniku! Kako do toga ne bi došlo, preporučuje se mijenjati tampon svaka tri do četiri sata, a pri obilnijem krvarenju i češće. Tampon se ni u kojem slučaju, čak ni ako je krvarenje izrazito blago, ne smije držati u držati u rodnici više od šest sati. Ukoliko želiš isprobati tampon prvi put, najbolje je odabrati one najmanje, a početnicama kojima misija 'staviti tampon' sliči na neku noćnu moru savjetujemo korištenje tampona s posebnom čahuricom koja omogućava lakše umetanje u rodnicu. Da je tampon ispravno postavljen, znat ćeš po tome što ga uopće nećeš osjećati.

KORISNI SAVJETI:

1. Kao što smo već spomenuli, bolje je mijenjati tampon prečesto nego suviše rijetko. Ukoliko povlačenje končića izaziva bol, to znači da tampon nije dovoljno natopljen.
2. Na početku i na kraju mjesečnice, kad je krvarenje slabije, ne bi trebalo koristiti tampon. Tada on upija više prirodne vlage rodnice nego krvi i tako joj ometa prirodnu zaštitu.
3. Kad imaš jako krvarenje, dodatno stavi i dnevni ili obični uložak kako bi bila sigurna da nećeš dobiti mrlje na odjeći.
4. Nakon što izađeš iz mora, potrebno je odmah promijeniti tampon jer postoji mogućnost da po mokrom končiću uzročnici bolesti iz vode uđu u tijelo.