OPEKLINE, TEŠKE OZLJEDE...

Oprez, petarde nisu igračka!

07.12.2008 u 19:39

Bionic
Reading

Bliže se blagdanski dani, nezamislivi bez pirotehnike poput petardi, raketica ili sličnih sredstava. Iako mnogi smatraju je riječ o bezazlenoj dječjoj zabavi, nažalost, sve češće smo svjedoci tragičnih posljedica njihove uporabe

Robotopi, žabice, bombarderi, vatrene kugle, bumbari ili dinamitosi neki su od živopisnih naziva pirotehničkih sredstava, lako nabavljivih i dostupnih svima. No naizgled nedužna igra može završiti i s kobnim posljedicama, poput nedavnog slučaja u splitskom naselju Mertojaku kad je, nasreću lakše, ozlijeđena desetomjesečna beba u kolicima.

Iako MUP svake godine provodi svoju tradicionalnu akciju Mir i dobro, čini se da se mnogi redovito ogluše na upozorenja, pa u policijskim izvješćima nakon blagdana uvijek možemo čuti koliko je osoba ozlijeđeno uslijed neoprezne uporabe pirotehničkih sredstava.

Ove godine akcija Mir i dobro provodit će se od 15. prosinca do 7. siječnja, te će policija u blagdanskom razdoblju pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava.

Da je riječ o zbilja ozbiljnom problemu, govore i statistički podaci prošlogodišnje akcije Mir i dobro u kojoj je zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima devet osoba bilo teško ozlijeđeno. Lakše je ozlijeđena 21 osoba, od kojih su sedmero bila djeca mlađa od 14 godina.

'Otkad su mi ubacili petardu u kapuljaču pred školom, zamrzio sam petarde i strašno ih se bojim', kaže 10-godišnji mali stanovnik Trešnjevke koji se, na svu sreću, izvukao bez većih posljedica.Nažalost, mnogi su klinci stradali od petardi koje su im eksplodirale u ruci, iskrica koje su im uletjele u oko ili opeklina koje su nastale kad im se zapalila odjeća. Ponekad je kriva neispravna petarda, a ponekad je krivo neispravno rukovanje - ne baci se na vrijeme, drži se preblizu očiju ili se ispali prema frendu (a o stavljanju u boce da i ne govorimo!).

Kad je riječ o ozljedama, radi se o oštećenjima šaka i prstiju, lica i očiju, u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva, pa je nužno izvesti nekoliko djelomičnih amputacija u više slojeva. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Osim toga, petarde su opasne po zdravlje, jer se u njima, pored drugih kemijskih sastojaka, nalazi i otrovni selen. Nakon eksplozije petardi u zraku se talože otrovni plinovi koje udišemo i koji mogu ostaviti posljedice na naše zdravlje.

Inače, tijekom cijele godine dopuštena je prodaja tzv. pirotehničkih igračaka: prskalice, bengalske šibice, male petarde. Pirotehička sredstva drugog razreda, a riječ je o petardama piraticama, rimskim svjećicama, malim vatrometnim biciklima i slično, smiju se prodavati od 15. prosinca do 2. siječnja, a mogu ih kupiti samo stariji od 18 godina.


Posljedice korištenja pirotehnike:

Opekline - Neke kemikalije koje se nalaze u pirotehničkim sredstvima se ne mogu ugasiti bez vode. Ako petarda eksplodira u ruci, može doći do opeklina visokog stupnja.

Gubitak sluha - Detonacijom petardi i sličnih pirotehničkih sredstava stvara se zvuk jačine do 120 decibela. Glasan zvuk petardi ne smeta samo ljudima, nego i životinjama – psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima. U slučaju da petarda eksplodira blizu uha ili u zatvorenom prostoru, može prouzrokovati čak oštećenje sluha, često i trajno.

Sljepoća - Visoka temperatura, iskre i kemikalije koje nastaju uslijed sagorijevanja pirotehničkih sredstava mogu biti opasne. Ako petarda eksplodira blizu očiju, može dovesti do oštećenja oka, pa i sljepoće.

Amputacije - Petarde su zapravo kao male bombe i mogu raznijeti prste ako se drže u trenutku eksplozije.

Oštećenje imovine - Pirotehnička sredstva mogu uzrokovati požar ili slična oštećenja imovine.

 

 

PRVA POMOĆ

1. Najčešće ozljede su opekline, pa u tom slučaju treba ozlijeđeno mjesto što prije ohladiti. Najbolje je da ruku (odnosno mjesto koje je ranjeno) gurnuti pod mlaz hladne vode, staviti u mokru hladnu krpu ili bilo što drugo što će usporiti daljnje uništavanje tkiva i ujedno olakšati bol. No bez obzira što se mora hladiti, nemojte nipošto stavljati led jer biste cijelu situaciju samo pogoršali. I ne zaboravite obavijestiti nekog od odraslih, možda je opekotinica sasvim mala i ne zahtijeva liječničku obradu, ali o tome će odlučiti oni.


2. Ako postoji rana, na nju treba staviti sterilnu gazu ili čistu izglačanu maramicu (ili izglačanu kuhinjsku krpu) kako se rana ne bi dodatno inficirala. U tom slučaju, nakon prve pomoći svakako trebate poći liječniku!

Ne zaboravite, iako su mnogima praznici nezamislivi bez petardi, budite oprezni jer tih par sekundi veselja mogli biste po lošemu pamtiti cijeli život.