RITA ORA

Tko je djevojka s Kosova koja osvaja svijet?

28.06.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Rita Ora ima tek 21 godinu, no njezine hitove 'How We Do (Party)', 'R.I.P.' koje je snimila s Tinie Tempah i 'Hot Right Now' pjevuši cijeli svijet. Što možda niste znali o ovoj mladoj Londonki rođenoj na Kosovu kojoj svi predviđaju sjajnu karijeru?

Ritin talent prepoznao je slavni Jay-Z za čiju će diskografsku kuću Roc Nation u kolovozu ove godine objaviti debitantski album O.R.A.

O Riti možda ne znate:

1. Rođena je kao Rita Sahatçiu Ora 26. studenoga 1990. u Prištini (Kosovo). Početkom devedesetih se s roditeljima preselila u London.

2. Odrasla je u zapadnom Londonu

3. Počela je pjevati sa 14 godina, a nakon što ju je čuo u jednom od londonskih klubova, jedan od agenata Jay Z-jeve izdavačke kuće Roc Nation dogovorio je Riti sastanak s velikim hip hop mogulom. 'Otišla sam sama u New York s nepunih 18 godina. Pokisnula sam i dotrčala na sastanak skroz mokra, bila sam užasno živčana, a tamo me dočekao sam Jay-Z', kaže Rita.

4. Iako je mnogi uspoređuju s Rihannom, Rita kaže da je njezin veliki uzor Gwen Stefani iz No Doubt. 'Obožavam je! Kad sam čula stvar 'Hella Good', znala sam da je glazba ono čime se želim baviti! Gwen je ujedno i moj modni uzor, uz Daphne Guinness i naravno, Marilyn Monroe', rekla je.

 

5. Rita nije zaboravila ni svoje korijene. 'Voljela bih ubaciti i elemente glazbe s Kosova. Odrasla sam u Londonu, no tečno govorim albanski', ispričala je Rita.

6. Snimila je kampanju za Calvina Kleina, a pojavila se i u japanskom Vogueu.

7. Iako je prije dvije godine ušla u finale britanskog natjecanja za Eurosong, shvatila je da to nije za nju i – odustala. 'Nisam tip pjevačice za Eurosong', kaže. 

8. Na debitantskom albumu surađivala je s mnogim slavnim facama (will.i.am, Ester Dean, Drake, The-Dream, Kanye West i Stargate).

9. Ovoga će ljeta biti predizvođačica na koncertima Coldplaya. 'Zbilja je nevjerojatno da vam vaši idoli, poput Beyonce recenziraju album. Družim se često i s Chrisom Martinom iz Coldplaya. Super su ljudi i jako vole svoj posao, a opet su tako normalni. Nije im teško dati mi neki koristan savjet ili pomoći mi', otkriva Rita.

10. Osim Gwen Stefani, Ritini su glazbeni uzori između ostalih: Aaliyah, India Arie, Christina Aguilera, Brandy, Monica, Madonna, Tina Turner, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Etta James, Celine Dion, Bruce Springsteen, David Bowie, Vybz Kartel i Sade