SAMO ZA CURE

Mali vodič za uloške i tampone

07.05.2009 u 09:51

Bionic
Reading

U zimskim mjesecima ove ženske stvarčice ne zadaju toliko glavobolja, ali kako nam ljeto kuca na vrata, ulošci i tamponi mogu postati prava noćna mora. Malene haljinice ili hlačice mogu otkriti mnogo toga, pa zaštiti za one dane treba pridavati više važnosti

Iako ti se možda čini kako mjesečnica koju svaki mjesec dobiješ može napuniti nekoliko boca, istina je zapravo da se radi tek o nekoliko žlica krvi i ostalih tvari.

ULOŠCI

Ulošci su napravljeni od nekoliko slojeva apsorbirajućih materijala. S donje strane obično imaju samoljepljivi dio kojim se lako pričvsrte za donje rublje. Ima ih različitih veličina, oblika te moći upijanja.

Veličina

Postoje sasvim mali i tanki koji se nose kada menstruacija nije jaka, dakle prvi dan ili zadnji dan (ili čak posljednjih nekoliko dana). Također, ukoliko imaš svaki dan ili određenih dana u mjesecu jači iscjedak koji nije direktno povezan s mjesečnicom, možeš nositi ovakve malene uloške. Postoje i duži te deblji ulošci. Duži ti dakako daju veću sigurnost da krv neće oteći na hlače, a deblje treba uzimati kod jačih izljeva krvi.

Oblik
Od četvrtastih do blago ili jače zaobljenih vrhova te s krilcima. Naravno, ovisi što voliš, a nakon isprobavanja nekoiko oblika uložaka sigurno je da ćeš pronaći najbolji za sebe.

Moć upijanja
Ovo ćeš također morati izabrati sama jer najbolje znaš koliko ti je mjesečnica obilna (ovo se uvelike razlikuje od djevojke od djevojke). Obično na pakiranju postoji oznaka super ili super plus za one s jačom moći upijanja.

Kamo sa starim uloškom?

Ovo treba posebno istaknuti jer smo nažalost svjedoci da ulošci vrlo često završavaju tamo gdje zaista ne bi trebali – u zahodskoj školjci ili na podu. Ovo ne samo da je ružno i neodgovorno, već je i vrlo nehigijenski i neestetski, a ne zaboravimo napomenuti i moguće začepljenje školjke te gomilu posla oko njenog odštopavanja.

Dakle, najbolje je uložak zarolati tako da je prljava strana prema unutra, a potom sve zamotati u toaletni papir ili u vrećicu iz koje si uzela novi uložak (ako su pakirani pojedinačno). I naravno, baciti isključivo u kantu za smeće.

Primijeti li se uložak?

Ne (ukoliko stavljaš po jedan). Većina je današnjih uložaka poprilično tanka, a mogu asporbirati mnogo krvi. Ipak, nekada se možeš osjećati čudno i imati osjećaj da se sve vidi i preko hlača. Muči li te ovo, u te dane oblači hlače koje nisu previše pripijene.

TAMPONI

Kruži legenda da se korištenjem tampona može izgubiti nevinost. No to je daleko od istine. Dakle, ako si još uvijek djevica i dalje možeš nositi tampon bez straha za svoje djevičanstvo. Također, nema šanse da tampon iz vagine ode i zapne u nekom drugom dijelu tijela. A najbolje vrijeme za mijenjanje tampona je u razmaku od 4 i 6 sati.

Tampon je napravljem od apsorbirajućeg materijala koji se, pri prodiranju krvi, širi i tako upija mjesečnicu prije nego izađe iz tijela. Kada je tampon pravilno stavljen, ne možeš ga osjetiti. Ako ga osjetiš, znači da ga nisi pravilno umetnula. Svi tamponi za sebe imaju pričvršenu nit koja viri iz vagine, a služi da bi se tampon povukao van kada dođe vrijeme mijenjanja.

Veličina
Većina je tampona iste veličine i oblika, iako postoje i tamponi s većom snagom upijanja, za dane kada imaš jaču mjesečnicu. Dakle, kao i ulošci, i tamponi postoje za dane obilnijeg i dane manjeg krvarenja.

Kako umetnuti tampon?

Postoje tamponi s aplikatorom i tamponi bez njega. Tampon bez aplikatora umećeš sama, dakle prstom ga gurneš u vaginu, dok ne osjetiš da je dobro 'sjeo'. Tampon s aplikatorom ima kartonsku ili plastičnu tubu koja je gotovo dvostruko duža od samog tampona. S jedne strane tube je tampon, a tuba zapravo služi umjesto prsta. Ipak, kod nas je mnogo lakše naći tampone bez aplikatora nego one s aplikatorom. No o kojem god tamponu bila riječ, ne zaboravi ga ostaviti da visi izvan tijela kako bi ga mogla išupati van!

Na kraju, ne zaboravi i da korišteni tampon također ide u kantu za smeće, a nikako u WC školjku!