PUBERTETSKE MUKE

Upomoć, moje tijelo je čudno!

27.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

U tinejdžerskoj dobi razvija se i tvoj um i tvoje tijelo, stoga nije čudno ako se jednog jutra probudiš i postaneš nezadovoljan onim što vidiš. Dlake su izrasle na krivom mjestu? Nemaš dosta mišića na prsima? Kad pogledaš dolje, i penis ti se čini, hm, nekako premalen?

Zbog svega toga plaši te misao da bi se trebao skinuti pred curom koja ti se sviđa i zato odlučuješ biti samac do kraja života i ne odlaziti na kupanje također do kraja života?! Polako, sve je to za ljude, a nesigurnost zbog izgleda pogađa ne samo tinejdžere, već i mnoge odrasle.

Obično se smatra da su muke zbog izgleda i iskompleksiranost zapravo ženska stvar, no i dečki vrlo često izražavaju nezadovoljstvo svojim izgledom, iako se u medijima o tome toliko ne piše. Najčešće boljke muške populacije svih dobnih skupina su prekomjerna težina i nedostatak mišića. Osim toga, ima i dosta onih koji su nezadovoljni veličinom svojeg spolovila. Zbog svega toga za mnoge je dečke prava noćna mora pomisao da se trebaju skinuti, na bazenu ili plaži, ili pak između četiri zida, s izabranicom svog srca.

Sprijatelji se sa svojim tijelom

Shvati razloge svog nezadovoljstva.
Trebaš shvatiti da si u pubertetu i da je nezadovoljstvo izgledom prolazna stvar, tek jedna od mnogih faza u životu. No kada već dobro zagaziš u pubertet i navikneš se na promjene svog tijela, ova faza bi trebala prestati. Zapravo, trebaš znati je li sram zbog izlaganja vlastitog tijela uzrokovan samo ulaskom u pubertet i divljanjem hormona ili je potaknut komentarima okoline ili utjecajem medija.

Izbjegavaj ljude koji ti govore kako bi trebao izgledati. Možda i tvoji roditelji imaju samo najbolje namjere dajući ti razne savjete, ali i njima trebaš reći neka te puste na miru. Naime, svi te trebaju prihvatiti takvog kakav jesi. Stoga je najbolje odmaknuti se od lošeg utjecaja – ljudi koji te zadirkuju zbog izgleda, prijatelja koji ti daju savjete o izgledu, ali i od medijskoj utjecaja, koliko god se to činilo teško. Zaboravi na sve časopise i internetske stranice koji ti govore o tome kako u vrlo kratkom periodu stići do savršenih mišića.

Prouči obitelj. Uzmi stare fotografije bližih rođaka i sve će ti biti jasno. Mnogo toga već je zapisano u našim genima i protiv toga se teško boriti (iako ne i nemoguće). Fotografije tvojih rođaka dat će ti naznake u kojem pravcu će se i tvoje tijelo razvijati. Najbolje je prihvatiti slijed prirodnih stvari.

Ugodno se smjesti pred ogledalom. Gledanje vlastitog tijela u ogledalu ne donosi ti baš previše zadovoljstva? Ako je tako, natjeraj se i sprijatelji se sa svojim ogledalom jer ćeš se tako sprijateljiti i sa svojim tijelom. Kada se pozornije pogledaš u ogledalo, primijetit ćeš i mnoge pozitivne stvari na svom tijelu, a navikavat ćeš se i na ove negativne. Neki psiholozi smatraju da ovu terapiju s ogledalom treba provoditi dok jednog dana ne staneš i kažeš: 'O, da, ovo je moje tijelo! Moje tijelo i ja ga volim!'