ISTRAŽIVANJE

Alkohol utječe na razvoj mozga tinejdžera

23.04.2009 u 08:39

Bionic
Reading

Studija o utjecaju alkohola na mozak mladih pokazala je da i samo povremena konzumacija veće količine alkohola negativno utječe na njegov razvoj

Pokazalo se da alkohol utječe na razvoj bijele tvari u mozgu, koja je odgovorna za dobar prijenos informacija unutar samog organa. Budući se mozak u tinejdžera još uvijek razvija, dokazano je da konzumiranje alkohola u toj dobi utječe na razvoj bijele tvari. Ustanovljeno je da u mozgu odraslih alkoholičara upravo bijela tvar najviše reagira na alkohol, odnosno postaje nekoherentna (nepovezana).

U istraživanju je sniman mozak 28 tinejdžera od 16 do 19 godina starosti. 14 ih je priznalo da je konzumiralo alkohol u posljednja tri mjeseca, dok je 14 izjavilo da uopće nisu konzumirali alkohol. Na snimkama njihovih mozgova bilo je očito tko je konzumirao alkohol, a tko nije, upravo po stanju bijele tvari u mozgu. Kod onih koji su ga konzumirali nađena je nepovezanost ove tvari u nekoliko dijelova mozga, dok je kod onih koji nisu pili alkohol bijela tvar bila koherentna u svim snimljenim dijelovima mozga.

Na kraju ovo znači slabljenje određenih funkcija mozga tinejdžera koji piju.

Drugo istraživanje je pokazalo da se 55 posto srednjoškolaca jako napije vrlo često, a četvrtina je rekla da su popili pet i više pića za redom u posljednja dva tjedna.