BUDI LIJEPA

Make-up savjeti za cure koje nose kontaktne leće

27.01.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Mnogi se danas rado odlučuju za nošenje leća jer su sve ugodnije za nošenje, cijenom prihvatljivije, a daju bolju sliku

Naravno, ukoliko nosite kontaktne leće, to ne znači da se morate odreći šminke no morate znati da ukoliko leće dođu u kontakt s tvarima sadržanima u kozmetičkim proizvodima, može doći i do iritacija, alergijskih reakcija, pa čak i do infekcija.

Najbolji izbor su vodootporne antialergijske maskare jer se jednostavno uklanjaju

Zato prilikom izbora make-up proizvoda morate voditi računa o ovome

1. Većina proizvoda za šminkanje danas nosi oznaku da je prihvatljiva za osobe koje nose leće ili za osjetljive oči, pa i na to pripazite prilikom kupnje. U obzir dolaze i svi proizvodi na kojima je navedeno da su hipoalergeni te oni na kojima piše da su namijenjeni za osjetljive oči.

2. Nikada ne dirajte leće prije nego što ste s ruku odstranili svaki trag šminke

3. Leće stavite prije nego što počnete sa šminkanjem: zato da biste bolje vidjeli što radite i zato što stavljanje leća nerijetko uzrokuje suzenje, a to bi odmah upropastilo vaš trud oko šminkanja.

4. Uvijek izvadite leće prije uklanjanja šminke jer se prilikom korištenja sredstva za čišćenje lica lako može dogoditi da neka kap uđe u oko, dođe u dodir s lećom i uzrokuje iritaciju.

5. Izbjegavajte masne proizvode koji mogu ostaviti tragove na lećama.

6. Nemojte zaboraviti da i kozmetički proizvodi imaju svoj rok trajanja te da se nakon određenog vremena počinju kvariti i u njima se mogu razmnožiti bakterije. Stoga nikad ne koristite proizvode za koje niste sigurni koliko su stari te jesu li ispravno čuvani.

7. Dobra je ideja prvo nanijeti tekući korektor oko očiju. Proizvodi ove vrste sadrže lizin, aminokiselinu koja zateže kožu, pa šminka posle bolje prijanja, ne topi se i ne ide u oči. Plus, ako ste neispavani, ovakav korektor će to dobro prikriti.

8. Nemojte koristiti proizvode sa svjetlucavim efektom jer obično sadrže srebrnast ili zlatan prah ili pak ekstrakte usitnjenih školjaka, a svi ti sastojci mogu biti vrlo nadražujući za osobe koje nose leće. Prednost dajte sjenilima u kamenu jer je masna i kremasta sjenila, ako dođu u kontakt s lećama, teško s njih ukloniti.

9. Olovku ne nanosite na unutarnji rub kapka jer to može izazvati reakciju. Odaberite radije olovku umjesto tuševa ili tekućih proizvoda za ocrtavanje očiju jer se lako može dogoditi da uđu u oko.

10. Najbolji izbor su vodootporne antialergijske maskare jer se jednostavno uklanjaju. Takva maskara će biti postojana i neće se razmazivati, pa vam neće ni nadražiti oči.

Dakle, ukoliko nosite kontaktne leće, doista nema potrebe da izbjegavate šminkanje očiju. Samo je bitno pripaziti na sastav šminke koju kupujete i nastojte odabrati uvijek onu koja je namijenjena osjetljivim očima ili baš za osobe koje nose kontaktne leće.