TAJNE LJEPOTE

Koje make-up pogreške najčešće činimo?

17.01.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Mnoge cure čine make-up pogreške, iako im se možda i ne čini tako. Saznajte o kojim se najčešćim greškama radi

Znalački odabrana šminka nas može pretvoriti u pravu ljepoticu, ali dati i kontraefekt.

Slavna njujorška vizažistica Susmta Patel otkrila je nekoliko najčešćih make-up pogrešaka.

Pretamna ili presvijetla podloga za lice: 'Zadatak podloge za lice je prikriti sitne nesavršenosti te se stopiti se s nijansom tena', kaže Patel. Pri kupnji podlogu isprobajte na licu, a nikako na ruci. Zatražite tester kako ne biste bacali novac. Isprobajte i na dnevnom svjetlu i na kućnoj rasvjeti kako izgleda nijansa koju ste nanijeli. Bitno je da izgleda što prirodnije te da se ne vidi prijelaz.

Nanošenje pudera na suho lice:
Ovo je jedna od vrlo čestih pogrešaka, no stavljanje pudera na 'golo' lice, a bez da ste nanijeli laganu kremu, u budućnosti može dovesti do isušivanja kože, perutanja i izazvati i niz drugih problema.

Tamna olovka oko usta: Iako ovaj trend ipak polako izumire, nije sasvim nestao, smatra Patel. Ako želite povećati volumen usana, boja olovke mora biti iste nijanse kao i vaš ruž jer ćete u protivnom izgledati kao Pamela Anderson s početka 90-ih. Nanesite olovku na vanjski rub usana, ali nikako ga ne smijete prelaziti. Na usne temeljito nanesite ruž kako se ne bi brzo obrisao, a vama ostane samo taj nimalo poželjni 'okvir'.

Previše ili premalo počupane obrve:
Svi znaju da pravilno uređene obrve mogu itekako uljepšati lice ili ako su pogrešno počupane – dati suprotni efekt. Nije lijepo vidjeti ni zapuštene, guste obrve niti one koje su previše počupane.
'Najbolje je da vam obrve prvi put uredi kozmetičarka, a poslije možete sami pincetom uklanjati izrasle dlačice. Lijepe obrve mogu puno napraviti za nečiji look', kaže Susmta Patel.

Cijela paleta boja na kapcima: Mnoge cure se zanesu i nanesu previše boja sjenila, no prema Patel, to treba dozirati na najviše tri nijanse. 'Tijekom dana dovoljna vam je samo jedna nijansa sjenila na kapcima, za navečer se možete malo poigrati: stavite tamnije sjenilo na kutove oka, a svjetlije na sredinu', savjetuje.

Crna olovka ispod oka: 'Tamne nijanse vizualno će smanjiti oči. Zato tijekom dana ne preporučujem iscrtavanje oka crnom olovkom. Za dnevni make up radije odaberite svjetlije nijanse koje će lijepo otvoriti oči', kaže S. Patel.

Pretjerivanje sa svjetlucavim proizvodima: Mnogi su skloni make-up proizvodima sa svjetlucavim česticama, no Patel upozorava kako oni mogu donijeti kontraefekt i naglasiti svaku nepravilnost na licu! 'Danas se velika većina make-up proizvoda sjaji, no s tim trebate biti vrlo škrti. Dakle, malo sjajuckavih čestica dobrodošlo je na jagodice, unutarnje kuteve oka i ispod očiju. No u tragovima', objašnjava.