HAPPY FAMILY

Kako izdržati zimske praznike s ukućanima

28.12.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Uf, zimski su praznici tu, a ukoliko ne ideš izvan svog mjesta stanovanja, većinu vremena provest ćeš s članovima svoje obitelji, što katkad zna biti vrlo stresno. Donosimo nekoliko korisnih savjeta za dobroobiteljske odnose

Premda ćeš dosta vremena u društvu frendova, sigurno ćeš neke trenutke morati provesti i sa svojima.

Ma koliko da se dobro slažete, s mamom ćeš se kad tad sukobiti. Mame su uglavnom osobe koje drže sve konce u rukama i o svemu vode brigu kad je u pitanju zajednica zvana obitelj. U svojoj želji da sve bude pod kontrolom, ponekad nije lako s njom. Zato je tvoja najbolja taktika – povjerenje!
To je najbolje što joj možeš dati, a da zauzvrat dobiješ najviše (slobodu izlazaka, što manje kućnih zaduženja, što više tolerancije za svoje odijevanje i nered po sobi). Ali zato kad nešto obećaš – to i napravi. Pokaži više interesa za razgovor kad ona to želi, češće je pitaj kako je, napravi ponekad i ono što se od tebe ne traži, operi suđe i kad ti ona to ne kaže. Sve te sitnice koje si možeš priuštiti, dovest će do međusobnog povjerenja, nakon čega su sva vrata otvorena! Praznici su idealno vrijeme da se malo zbližite pa ukoliko ti se pruži prilika otiđi s mamom do grada, pomogni joj u šopingu, obavi neki manji kućanski posao, ponudi joj da odete u šetnju ili na čaj... Inicijativa i dobra volja koju si pokazao/la sigurno će joj se svidjeti.

Tatenaravno, žele sve najbolje svojem potomku, baš kao i mame, makar ti se ponekad može učiniti da im je oboma životni cilj zagorčavati tvoj život i sreću. I s tatom moraš igrati na kartu povjerenja!
OK, neke stvari tata možda teže prihvaća, no to ne znači da ih nikad neće prihvatiti. Na tebi je da se ipak, bar na onom vidljivom planu, držiš njegovih pravila, a kad zadobiješ povjerenje, svako malo (kad ga zatekneš dobre volje) ga možeš pitati: 'Gle, bio/la sam vrijedan/a i usisao/la stan (opra/la suđe, pospremio/la kupaonicu i sl.), mogu li danas ostati dulje vani?'

S bratom/sestrom ili braćom/sestrama sukobi su, naravno, neizbježni! Iako ti se katkad čini da uživaju u smišljanju sitnim pakostima, u pitanju nije zlo zlobe radi. Loš odnos s bratom ili sestrom možeš promijeniti uz pregovore i dakako povjerenje. Nikad ih ne cinkaj pred starcima i - najvažnije od svega – oprosti im sve mane i gadosti koje ti naprave. Drugo ti ne preostaje! Krenite ispočetka i ne gomilajte mržnju.
Kad se malo suzdržiš, vidjet ćeš da zapravo uopće nije teško brata ili sestru pretvoriti u prijatelja. Uostalom, braća i sestre dio su naših života, pa nastoj biti u dobrim odnosima s njima.

Alyson Michalka
, 21-godišnja glumica poznata po ulogama u filmovima 'Rokerice' i 'Cura na lošem glasu' te u TV seriji o navijačicama 'Hellcats', kaže da joj je mlađa sestra AJ (19) najbolja frendica s kojom ima indie bend 78violet. Zato pomogni bratu/sestri ako potraži neki savjet, a bučne svađe trudi se zadržati na najmanjoj mogućoj razini.