BUDI LIJEPA

Abeceda njege kože u zimskim danima

23.12.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Naša koža u hladnijim danima posebno je osjetljiva i traži dodatnu njegu jer niže temperature, vjetar i suh zrak nepovoljno djeluju na nju

Kako tvoja koža ne bi zimi postala suha, gruba i nadražena, bitno je posvetiti posebnu pozornost svakodnevnim beauty ritualima. Ljuštenje, iritiranost i neugodan osjećaj zatezanja kože spriječit ćeš ako svakodnevno, ujutro i navečer, nakon pranja mlakom vodom, na cijelo tijelo naneseš hidratantni losion, mlijeko ili kremu.

Potakni cirkulaciju
Koža će imati zdraviji sjaj ako je na neki način pokreneš. Kombinacija toplog i hladnog umivanja ili tuširanja savršena je za zdrav izgled kože. Aktivna koža će se lakše boriti i s vremenskim nedaćama, a ti ćeš izgledati poput djevojčice crvenih obraščića, jednom riječju - neodoljivo.

Izbjegavaj preteške kreme
Premda ti se čini kako masna krema puno više pomaže tvojoj zimskoj koži, moraš znati da ovakve kreme znaju začepiti pore i izazvati nove probleme poput akni ili mitesera! Odaberi hidratantnu kremu lagane teksture primjerenu tvojim godinama.

Ne zaboravi piti dovoljno tekućine
Nažalost, zimi provodimo puno više vremena u suhim i zagušljivim prostorima. Takvo okruženje malo pomalo kožu lišava vlage i zdravlja. Iako možda zimi nemaš osjećaj žeđi, nastoj obavezno popiti barem litru vode. Tako ćeš kožu vlažiti i iznutra, pa će se manje ljuštiti, pucati ili svrbjeti.

Koristi sredstva za njegu s UV faktorom
Kreme i losione sa zaštitnim faktorom nemoj spremiti u ladicu da čekaju toplije dane. Koristi ih u svakodnevnoj njezi, posebice u danima izrazite hladnoće i snažnog vjetra.

Pravilna prehrana
Dakako, ovo vrijedi tijekom cijele godine, no zimi nastoj jesti što više namirnica bogatih omega 3 i omega 6 masnim kiselinama (riba, maslinovo ulje, orašasti plodovi), biolipidima, cinkom te vitaminima A, C i E (voće, povrće, žitarice)...

Njega ruku i usana

Ruke i usne također trebaju njegu! Ruke maži nekoliko puta dnevno kremom, a budući da usne nemaju žlijezde lojnice, puno se brže suše nego ostali dijelovi kože. Stoga ne zaboravi na balzam za usne koji ih štiti od isušivanja i njeguje ih.