BEAUTY KUTAK

Nekoliko najpoznatijih mitova o aknama

15.12.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Uf, akne su zbilja jedan od najčešćih problema u teen godinama, no i puno osoba koje više nisu tinejdžeri muku muči s upornim prištevima

Akne se često ne daju tako lako 'protjerati', a njihovom iskorjenjivanju ne pomažu ni najpoznatiji mitovi. Naime, često nam oni mogu donijeti više štete nego koristi jer im slijepo vjerujemo.

A koji su to najčešći mitovi o aknama?

Čokolada uzrokuje akne
Prehrana vrlo rijetko igra glavnu ulogu kod pojavljivanja prišteva. Najbolji dokaz je npr. tvoja frendica koja se ubija u čokoladi, a ten joj je savršen! Iako neke namirnice mogu uzrokovati pojavu tih mrskih ukrasa, to nije jedini uzrok. Najbolje je posjetiti dermatologa koji će ti propisati odgovarajuću terapiju kako ne bi izbjegavao/la stvari koje ti uopće ne nanose štetu.

Akne nastaju zbog toga što ne čistiš lice
Akne ne uzrokuje nedostatak higijene i učestalo čišćenje lica neće ti pomoći riješiti se akni. Zapravo, zbog prečestog umivanja koža može postati preosjetljiva i sklonija izbijanju akni. Agresivni tretmani koji čiste kožu često pogoršavaju stvari, a topla voda i blagi čistači za lice mogu puno više učiniti za tebe.

Ako se želiš brzo riješiti akni, dobro je nanositi što više proizvoda
Ako naneseš deblji sloj kreme, to ti neće pomoći brže se riješiti akni. Da bi se riješio/la akni treba vremena, zbog toga se drži uputa i pokaži strpljenje.

Mojim prijateljima je pomogao taj proizvod, pa će i meni!
Svaka je koža drukčija, a samo zato što je jedan proizvod pomogao tvojoj prijateljici, ne znači da će učiniti isto za tebe. Bez stručnog savjete opasno je igrati se s aknama jer ako je nekome nešto pomoglo, tebi nažalost može još više pogoršati situaciju.

Sve prišteve treba istiskivati
Iako je teško odoljeti, istiskivanje može uzrokovati infekciju, a mogući su i ožiljci. Istisnuta ulja šire infekciju i proširuju akne na još više mjesta, a ožiljci nisu lijep prizor! Čistom papirnatom maramicom, istisni samo onaj prišt koji ima na vrhu 'kapicu', dakle zreo je, te dezinficiraj područje. One potkožne, upaljene akne, koliko god da te privlače, nikad nemoj na silu istiskivati. Zamaskiraj ih antiseptičkim korektorom i pričekaj da sazriju, a nekad se znaju same razgraditi i povući.

Svaki dan moraš koristiti piling
Dubinsko čišćenje pora pilingom može pomoći u borbi protiv akni, ali samo ako si umjerena. Svako pretjerivanje s preparatima za piling može biti vrlo štetan.