SAVJET VIŠE

Kako postati uspješniji u učenju

10.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Školska i akademska godina u punom su jeku, a ti imaš dojam da stalno kaskaš u učenju. Prisjetili smo se nekoliko korisnih savjeta koji ti mogu olakšati svladavanje gradiva

Možeš slobodno zaboraviti na traženje online recepata koji nude čudotvorne napitke za učenje te radije isprobaj trikove koji ti mogu olakšati usvajanje gradiva.

Prema riječima stručnjaka, važno je imati pozitivan stav prema učenju, odnosno vjerovati da nešto možeš naučiti te će onda sve ići puno lakše.

Za početak odredi vrijeme učenja, uvijek uči na istom mjestu i ne zaboravi raditi kratke pauze. Prije svega, bitno je i upoznati s gradivom koje ćemo učiti, a potom, ako je potrebno, sve treba više puta pročitati i vrlo je korisno podcrtavati ključne riječi (važne informacije).

Mnogi griješe te podcrtavaju čitave rečenice i odjeljke, no na taj način opet smo na početku, budući da nismo razlučili bitno od nebitnoga. Bilješke treba označiti sa što više simbola (npr. točke, strelice, crte, znakovi, u raznim bojama).

Neki su vizualni tipovi - oblici, boje i slično od velike su pomoći prilikom pamćenja određenih podataka – pa će zbilja biti dovoljno prisjetiti se boja ili oblika koji će te podsjetiti na gradivo koje si učio/la.

Osim toga, nisu svi ljudi vizualni tipovi jer neki lakše pamte po zvuku – to su auditivni tipovi. Npr. oni mogu lekciju koje trebaju naučiti izgovarati naglas ili mogu slušati nekoga dok to izgovara. Ova je tehnika pak najučinkovitija ukoliko sam/a izgovaraš taj materijal koji trebaš usvojiti jer tako nema opasnosti da zaspiš dok slušaš nešto što te i ne zanima pretjerano.

Ima i onih kojima za pamćenje najviše pomaže pokret. Isprobaj tu tehniku tako što ćeš npr. izvesti nešto što trebaš upamtiti (npr. neke upute ili sl.) ili npr. pokretima oponašaj ono o čemu učiš. Onda kada to nije moguće, možeš šetati dok čitaš (u sebi ili na glas) gradivo, pa možda ti bude od koristi.

Bez obzira na sve, staro je pravilo da je ponavljanje majka učenja. Bilo da gradivo iznova čitaš, izgovaraš ili na neki način fizički izvodiš ono što trebaš naučiti, sa svakim ponavljanjem sve ćeš ga bolje pamtiti, a usput ćeš izvježbati sve ove tehnike.

Postoje i neka opće poznata pravila koja mogu biti od koristi – kreći se jer će ti to povećati količinu kisika u mozgu, jedi u redovitim obrocima, ali nikako tešku hranu koja bi te uspavala te spavaj dovoljno jer je pamćenje znatno slabije kad si neispavan/a.

Podsjećamo i koje su namirnice 'dobre za mozak': riba npr. losos ili skuša (no nikako tuna ili morski pas zbog teških metala koji se skupljaju u većim količinama), muesli ili zobene pahuljice, čaj od metvice, banana, avokado, zelena salata, blitva, špinat, dinja, kikiriki, sjemenke lana, jogurt, koštunjavo voće, borovnica, brokula i kava u umjerenim količinama. I sretno!