TRIJUMFALNI POVRATAK

Što niste znali o Amy Lee iz Evanescencea

21.10.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Slavni američki goth/metal rokeri ovjenčani Grammyjem koje predvodi karizmatična Amy Lee nakon gotovo petogodišnje stanke, na veliku radost svojih fanova, vratili su se novim albumom nazvanim jednostavno 'Evanescence' koji je nedavno izašao

Vjerojatno se ne možete riješiti zaraznog referena pjesme What You Want, prvog singla s trećeg albuma ovog benda iz Little Rocka.

Mnogi kritičari se slažu da je riječ o njihovom najzrelijem ostvarenju koje donosi dobro poznati spooky ugođaj 'starog' Evanescencea, no s puno novih zanimljivih glazbenih rješenja koja daju nagovijestiti u kojem bi se smijeru mogao razvijati ovaj bend.

No usprkos brojnim promjenama po pitanju sastava Evanescencea, ono što je, naravno, konstanta je prepoznatljivi vokal nenadmašne Amy Lee koja je u međuvremenu postala gđa Hartzler nakon što se 2007. udala za dugogodišnjeg prijatelja, psihoterapeuta Josha Hartzlera.

'Želimo vratiti rock glazbu na radijske i TV postaje. U posljednje vrijeme je poprilično zapostavljena', rekla je Amy Lee, opisavši novi album Evanescencea kao vrlo zabavan.

1. Magazin Revolver nedavno je proglasio Amy Lee najljepšom rokericom. U konkurenciji za ovu laskavu titulu bile su i Taylor Momsen(The Pretty Reckless), Cristina Scabbia iz talijanskog benda Lacuna Coil i Carly Smithson

2. Rođena je 13. prosinca 1981. godine u Kaliforniji, no odrasla je u mjestu Little Rock (Arkansas).

 

3. Amy Lee je visoka 161 cm.

4. Kao svoje najdraže izviđače navodi Mozarta, Björk, Tori Amos, Dannyja Elfmana, Plumb, Trenta Reznora (NIN), Marilyna Mansona, Nirvanu, Michaela Jacksona, Coldplay.

5. Devet godina je učila klasičnu glazbu (klavir).

6. U osnovnjaku su je zločesti klinci zvali Amy Flea (Amy buha).

7. Luda je za mačkama!

8. Priznaje da joj nikad nije išla matematika.

9. Njezine oči su zelenkaste boje, no ponekad nosi plave ili zelene kontaktne leće.

10. Inspiraciju za pjesme često nalazi i u snovima koji su vrlo lucidni. Kaže da su katkad poput pravih filmova.

11. Alergična je na jastoge.

12. Obožava modu iz viktorijanskog doba.

13. Svake godine peče otkačene božićne kolačiće.

14. Željela je postati veterinarka, no nakon što je na TV-u vidjela operaciju psa, odlučila je postati pijanistica.

15. Pjesma 'Hello' posvećena je njezinoj sestri Bonnie koja je umrla kad je imala tri godine. Ovu stvar Evanescence nikad ne izvode uživo.

16. Prije nego su odabrali ime Evanescence, što u engleskom jeziku označava prolaznost, sposobnost da se nestane kao izmaglica, bend se zvao Striken i Childish Intentions.

17. Njihov debitantski album Fallen objavljen je 4. ožujka 2003. godine i dosad se prodao je u 14 milijuna primjeraka širom svijeta. U travnju 2005. Fallen je postao jedan od ukupno osam albuma u povijesti koji se zadržao cijelu godinu (52 tjedna) na Billboard Top 50. U video spotu za pjesmu 'Bring Me To Life', njihov prvi singl s tog albuma, kao vokalist se pojavio i Paul McCoy (pjevač benda 12 Stones). Ta pjesma kao i stvar 'My Immortal' pojavile su se u akcijskom filmu 'Daredevil'.

18. Na pusti otok bi ponijela klavir.

19. Amy je snimila pjesmu Broken s bendom Seether, s čijim je pjevačem Shaunom Morganom neko vrijeme bila u vezi. Ta se pjesma pojavila na soundtracku filma Punisher iz 2004.

20. Osam godina nije razgovarala sa svojim bivšim dečkom i osnivačem benda Benom Moodyjem

21. Omiljeni film joj je Burtonov 'Nightmare Before Christmas'

22. Svake godine obavezno slavi Halloween

23. Mrzi junk food.

24. Priznaje da je loša vozačica.

25. Amy kaže da je najbolje opušta promatranje oceana.