KUTAK ZA CURE

Što krije odnos prijatelja s povlasticama?

20.10.2011 u 11:01

Bionic
Reading

Tip odnosa 'prijatelji s povlasticama' sve je češće predmetom različitih analiza, a u kratkom roku su čak snimljena i dva filma na tu temu – 'Samo seks' s Natalie Portman i Ashtonom Kutcherom te 'Prijatelji s povlasticama' s Milom Kunis i Justinom Timberlakeom. Što morate znati o takvom odnosu, saznajte u tekstu koji slijedi

Friends with benefits, poslužimo se tim engleskim izrazom, za neke je idealan odnos koji se svodi samo na tjelesne užitke bez obveza, no je li sve savršeno kao što se čini?

Neka su istraživanja pak pokazala da usprkos tome što se čini da je sve više takvih veza, odnos bez osjećaja može dovesti do mnogih problema. Naime, 'prijateljstvo s povlasticama' kad-tad dođe u pitanje jer se prije ili kasnije jave emocije s jedne ili druge strane. Čak i ako ne dođe do toga, javljaju se druge neugodne popratne pojave koje najčešće rezultiraju prekidom odnosa, pa i prijateljstva.

'Bila sam u takvom odnosu s jednim prijateljem. Naravno, osjetila sam da se počinjem zaljubljivati u njega. Nisam više željela biti samo neka 'poludjevojka' već 'legalna'. On to nije želio. Vremenom smo se počeli udaljavati jedno od drugoga. Više nismo mogli biti niti prijatelji', kaže studentica Tea (19).

SITUACIJA 1: Oboje ste zadovoljni svojim slobodnim odnosom i imate dogovor da se možete bez ograničenja viđati s drugim osobama. Prešutno je pravilo da nema prigovaranja ako netko bude viđen s nekim drugim.
Prednost: Slobodna veza bez opterećenja i polaganja računa iz koje se uvijek možeš lako i bez trauma izvući ako se zbilja zagriješ za nekog. Isto vrijedi i za njega.
Mana:
Ako si tip osobe koja se ne može nositi s ljubomorom kad vidiš svog poludečka s nekom drugom djevojkom, koja, kao baš za inat, izgleda poput klona manekenke i glumice Rosie Huntington-Whiteley, ovakav odnos bi mogao za tebe biti prevelik zalogaj.

SITUACIJA 2:
Ti si totalno luda za njim i maštaš o tome da vaš odnos preraste u nešto ozbiljnije, no njemu to ne pada na pamet jer je on sasvim zadovoljan vašom sadašnjom neobaveznom vezom.
Prednost: Na tvojoj je strani to što se već poznajete, a privlačnost je očita. Ako želiš da on postane tvoj 'legalni' dečko, morat ćeš biti hrabra i otvoreno razgovarati s njim o onom što te muči. A budući da se dugo poznajete, ako i nije zainteresiran, nakon nekog vremena i vjerojatnog zahlađenja odnosa uspjet ćete prebroditi tu situaciju.
Mana: Ako si u odnos unijela svoje emocije, možeš na kraju jako patiti. Ako nisi tip koji se može nositi s takvim neobaveznim odnosom i želiš pravu vezu, već na prvi njegov nagovještaj da 'on ne želi vezivanje i da je ovako baš super' pobjegni glavom bez obzira!

Justin i Mila u sceni iz filma 'Prijatelji s povlasticama'
SITUACIJA 3: On je tvoj bivši dečko s kojim nikako da 'raskrstiš'. Odlučili ste da niste još uvijek spremni za 'pravu' vezu, no između vas postoji jaka privlačnost.
Prednost: Prijelaznu fazu, tzv. poluvezu, u neku ruku je lakše podnijeti nego prekidanje svake komunikacije s bivšim dečkom. Istina, stres je u ovom slučaju manji, no zato se vaš odnos dodatno može zakomplicirati.
Mana: Ako se ponovno zapališ za bivšeg i želiš da se pomirite, a njemu je to zadnje na pameti, bit će bolno. Druga loša stvar je što te novi potencijalni kandidati zbog stalnog druženja s 'bivšim' još uvijek doživljavaju kao zauzetu. Osim toga, upletena u takav odnos puno ćeš se teže riješiti bremena prošlosti i pronaći negdje drugdje sreću.

SITUACIJA 4:
Zaljubljen je u tebe i toga si svjesna. Međutim, još uvijek nisi sigurna jesi li spremna da postanete 'pravi' par, a ne želiš ga povrijediti jer ti je jako drag.
Prednost: Zbog straha od vezivanja, možda si ne želiš priznati da je on zapravo tvoj soulmate. Dobro preispitaj svoje osjećaje i neka te ne zbunjuje to što se taj dečko ne uklapa u tvoju idealnu sliku (visok, crn, zelenih očiju, atletski građen i sl.).
Mana: On bi na kraju mogao patiti. Iako svakome godi činjenica da je nečiji objekt obožavanja, razmisli o mogućim posljedicama ako ga jednog dana nogiraš kad se pojavi pravi! Ako ne misliš da bi vaš odnos mogao prerasti u nešto više, budi fer i jasno mu to daj do znanja. Najbolje je da se postaviš u istu situaciju i ne činiš ništa što ne bi voljela da tebi netko napravi.