RENATA SOPEK:

Bila sam luda za 'martama' i - Nirvanom

03.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Renata Sopek, 32-godišnja voditeljica RTL televizije, zumba fitness instruktorica te zaštitno lice Formule 1, prisjetila se svojih tinejdžerskih dana. Što nam je sve otkrila atraktivna Renata, saznajte u intervjuu koji slijedi

Kako ste izgledali kao tinejdžerica?
Drukčije nego sada, to je sigurno. Imala sam tamniju kosu s razdjeljkom na sredini, a odjeća je bila prilagođena glazbi koju sam tada slušala. 'Marte' na nogama, neobične, uvijek crne kreacije, izrazito svijetla put...

Što ste slušali? Tko vam je tada bio idol?
Slušala sam grunge. Nirvana, Green Day i Azra su mi bili omiljeni bendovi. Nisam imala posebnog idola. Neobično je da je mnogo mojih vršnjaka (uključujući i mene) unatoč glazbi koju smo slušali znalo otići na rave partyje koji su bili tada popularni da se dobro isplešemo.

Omiljeni film ili serija iz tog doba?
Ne mogu se sjetiti, ali tada su se kod nas počele pojavljivati meksičke sapunice pa su epizode serije 'Rosa Salvaje' učestalo kružile.

Kako ste se slagali sa starcima?

Odlično, nisam imala pubertetske faze koje bi izluđivale okolinu. Bila sam mirna i staložena.

Omiljeni predmet
Hrvatski, povijest.

Najgori predmet
Fizika i matematika, ali zato što profesori nisu svojim predavanjima znali zainteresirati učenike.

Kakav ste bili učenik?
To je u početku ovisilo o predmetu i zanimanju za isti. Znala bih ići na početku srednje škole, kad je još trajala prilagodba na novonastalo stanje, iz krajnosti u krajnost. Na kraju sam ušla u kategoriju štrebera!

Gdje ste izlazili?
U Kulušić petkom! Kasnije, kako mi se mijenjao modni i glazbeni ukus, u Gjuru i The Best.

Najveći modni promašaj iz tog vremena kojeg se danas sramite?
Nije bilo kikseva po tom pitanju, ali make up kakav smo tada preferirali (presvijetle nijanse pudera, pretamna usta), nemam želju više nikada ponoviti.

Kad ste se počeli šminkati i što se tada nalazilo u vašoj kozmetičkoj torbici?
Ne znam točno kada, a što se kozmetičke torbice tiče, ništa posebno nisam imala. Sjećam se jedino da rumenilo nije bilo poželjno pa ga sigurno nije bilo. Maskara, olovka za usta, sjajilo i to je to.

Kad ste prvi put obojali kosu i u koju boju?
Bilo je to s nekih 16-17 godina. Željela sam par pramenova koji su trebali izgledati kao kosa koju je sunce posvijetlilo. Budući da u tom salonu nisu obraćali pozornost na postojanje jakog crvenog pigmenta, pramenovi su ispali narančasto-žuti! Skoro sam pala u nesvijest kad sam vidjela to čudo na glavi. Naravno, uslijedili su popravci u drugom salonu.

Najbolja uspomena iz teen perioda?

Kako se kaže: 'Nit' brige, nit' pameti'! Bezbrižnost i opuštenost je ono što pamtim iz tog perioda.

Kako je izgledao prvi prekid i jeste li se dugo oporavljali?

Prva bitnija mladenačka veza je završila krajem srednje na moju inicijativu tako da, moram biti iskrena nije bilo bolno već sam osjetila olakšanje,

Kad ste se prvi put poljubili?

U srednjoj školi.

Kakvi su vam se dečki tada sviđali?
Sviđali su mi se tamnokosi dečki, duge kose. Uvijek bi u pitanju bio neki veliki šarmer za kojim bi ludjela cijela kamarila djevojaka.

Jeste li još u kontaktu s prijateljima iz srednje škole?
S nekima da.

Najveći problem koji vas je tada mučio?
Kako zbrisati s nekog omraženog predmeta i ne biti uhvaćen. Nije bilo problema koji bi se pamtili, sve su to normalni procesi odrastanja i sazrijevanja koji me danas kad ih se sjetim od srca nasmiju. Bio je to odličan period.

Što se, po vašem mišljenju, najviše promijenilo u odrastanju tinejdžera u usporedbi s vašim tinejdžerskim danima? Je li danas teže biti tinejdžer?

Imam osjećaj, kad čitam o tome kako se danas tinejdžeri ponašaju (nasilje, agresija), da su puni frustracija i negativnih emocija. Ne treba generalizirati, ali kao da su starije generacije bile bezbrižnije, sretnije. Svatko ima svoje unutarnje borbe, dileme, strahove, a pitanje je obraća li se danas (s obzirom na ludi tempo života) dovoljno pažnje na to. Obitelji su često otuđene, mladi nemaju s kim razgovarati pa usvajaju model ponašanja (nametnut od svog društva) koji je često loš i sl. Mislim da je najgore ako temeljni oslonac u životu, a to je obitelj, ne funkcionira kako treba.

Jeste li imali problema s bullyingom od strane vršnjaka? Što biste savjetovali mladima koji su izloženi vršnjačkom zlostavljanju?
Nikada nisam imala problema s bullyingom. Takve stvari treba odmah prijaviti!

Vaša poruka tinejdžerima?

Neka ne pokušavaju odrasti preko noći! Trebaju se truditi na pozitivan način prolaziti kroz ovaj period sazrijevanja jer problemi i ono negativno prevladaju samo ako mi to dopustimo. I znajte da uvijek postoji netko tko vas želi saslušati!