VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (30. ožujka)

30.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakog tjedna odgovaramo na vaša pitanja

KAKO DA GA PONOVNO PRIDOBIJEM

Nalazim se u teškoj situaciji i ne znam što napraviti. Razgovarala sam i s prijateljicama, ali ni one ne znaju što bi mi savjetovale.
Osjećam se užasno a moji su problemi započeli prije mjecec dana kada sam upoznala jednog super dečka. U tih mjesec dana samo smo brijali, ali kad je njegova bivša cura to saznala počela me odjednom napadati. Kada sam riješila sve s njom, on se udaljio od mene i rekao je da više ne želi ništa sa mnom, nego da budemo samo prijatelji. Objasnio mi je da želi biti sam, jer mu je dosta bivše veze. Iako sam rekla da ga mogu čekati, on mi je rekao da me ne želi povrijediti. Ali povrijedio me je jer me zavlačio mjesec dana i slao poruke kako mu nedostajem i da jedino misli na mene. Znam da prolazi kroz tešku situaciju, ali osjećam se jako zbunjeno, ne mogu se koncentrirati uopće na svoj život, samo mi se on mota po glavi. Htjela bih ga obrisati iz glave, ali ne mogu, možda jednostavno niti ne želim. Previše mi je stalo do njega. Nadam se da nećete ignorirati moj problem. Hvala na pomoći.

Redakcija Teena: Da, pa uopće nije ni čudno da se ne možeš (s)koncentrirati na svoj život kada ti je kroz isti protutnjao ciklonalni uragan i ostavio te emocionalno opustošenu. To je zbilja činjenica. No, u tvojim potezima postoje neki elementi koji su možda bili mali okidač te ciklone koju ti je taj fatalni dečko priuštio i mi ćemo ti samo lagano uprijeti prstom na spomenuto kako bi kasnije odmah u sekundi znala zauzeti drugačiji stav. Naime, uvijek treba biti oprezan s ljudima koji su nedavno ispuzali iz nekakve veze, to u startu treba znati i biti oprezan sam prema sebi. Jer, ako je netko baš izašao iz veze, teško je za očekivati da mu ne treba neki period ispuhavanja. Znači, toga u startu treba biti svjestan i zato treba biti oprezan. Nakon toga, oprez treba uključiti uvijek kada se osjeti potreba da se izgovori slijedeće: 'Čekat ću te koliko treba, nema beda'. Sad, nema fakat ništa loše u toj izjavi, ali, za rečenicu s takvom težinom treba pogoditi pravi tajming. Npr., pravi tajming bi bio nakon 10 godina braka kada dragi odlazi na službeni put od šest mjeseci. Kužiš? U takvoj kombinaciji je logično da se treba izgovoriti nešto tako fatalno jer nakon toliko godina bliskosti i povezanosti, zabrinjavajuće je da netko to ne izgovori. No, nakon samo mjesec dana 'brije', te riječi su ipak lagana taktička pogreška.

Tebi je on vrlo brzo prirastao srcu ozbiljno i to si odmah dala do znanja, no, on je, izašavši iz veze možda osjetio prevelik pritisak da ga se uvlači u novu, a možda za to nije bio spreman. Zato treba biti oprezan u pokazivanju emocija da se ne postigne kontraefekt. No, sve se to uči, uostalom kako bi ti sad to znala da ti se nije dogodilo. Ako ti je fakat stalo do njega, sada uključi malo više razuma, a manje srca. Pusti ga malo neka predahne, no budi uvijek tu negdje i vrebaj svoju novu šansu. No, ovaj put odigraj igru potpuno drugačije kako bi drugu šansu iskoristila na mudar način i postigla ono što želiš. Drugi put kreni polako, ne pokazuj previše, a budi puna energije, pozitivna i vesela kad god se vidite. No ne bacaj obećanja, fatalne riječi, dramu i scenarij 'Romeo i Julija' jer će se samo opet prepasti. Ovaj put igraj ležerno, opušteno i veselo iako bi najradije grizla željeznu štangu od muke da ga odmah i sad privežeš uz sebe. No, što ćeš, vrijedi malo i taktizirati i pretrpjeti ako se trud i muka na kraju isplati. Evo, ovo je naš prijedlog, na tebi je odluka o izvedbi. Good luck!

BOJIM SE DA MI DEČKO NE DOSADI

Pišem vam jer mi je vaša rubrika super i jer se nadam da ćete u moru problema i mailova koje dobivate pronaći malo vremena i za ovaj moj.
Zapravo i nisam sigurna da je to pravi problem, ali muči me već neko vrijeme, pa me zanima vaše mišljenje.
Oduvijek su mi se sviđali stariji dečki i čitav sam pubertet provela zatelebana u nekog 20-i-nešto-godišnjaka. Inače sam vrlo zaljubljive prirode, ali imam relativno visoke kriterije što se tiče fizičkog izgleda, nekako su me oduvijek privlačili oni mišićavi. Naravno, nije to ni približno sve što tražim od dečka, ali svakako je poželjno. Upisala sam se u teretanu i možete samo zamisliti koliko su me oduševili svi oni prezgodni frajeri na jednom mjestu. Iako mi se nekim čudom puno njih upucavalo, izdvojio se jedan koji nije bilo tako izravan poput drugih nego je počeo prijateljski pričati sa mnom. Odmah mi se svidio, a kako i ne bi, visok, plavih očiju, čudesnog osmjeha i savršenog tijela. Predobro da bi bilo istinito, naravno. Caka je bila u godinama, jer je šest godina stariji od mene. Ipak, toliko smo se svidjeli jedno drugome da nas ni to nije uspjelo spriječiti. Roditeljima sam rekla koliko mi je stalo do njega, ridala i plakala dok me nisu pustili na kavu s njim. Mogla sam to, naravno, napraviti i bez njihova znanja, ali htjela sam biti iskrena od početka jer sam znala da bi u suprotnom sve bilo gotovo kad bi oni saznali.

Tako da smo mi evo već skoro dvije godine u predivnoj, romantičkoj, savršenoj vezi iz bajke.
Koji bi problem mogla imati cura koja hoda s modelom i koji je uz to još duplo bolji iznutra nego izvana, pitate se? Zapravo, i ja se često pitam što mi je.
Radi se o tome da je sve tako divno i krasno i savršeno da sam se skroz uplašila da ćemo završiti skupa zauvijek, što bi s jedne strane bilo samo nastavak bajke s happy endom, a s druge tako zastrašujuće. Muči me ta moja zaljubljiva priroda, pa se nikako ne mogu natjerati da ne gledam druge dečke, pogotovo jednog koji mu je totalna suprotnost, ali ima savršenu osobnost. Oduševljava me taj njegov buntovnički stav i nešto čime zrači. A moj dečko me voli do neba, ne može zamisliti život bez mene, sluša me, razumije me, nasmijeva me, obožava me. Zapravo i ja sve to osjećam prema njemu, ali ne mogu si pomoći. I što učiniti? Još je dodatna stvar koja sve to komplicira seks, na koji sam s njim prilično brzo pristala (nakon 2 i pol mjeseca) i to nam je oboma bio prvi put. Zapravo, on meni nije rekao da sam mu prva jer ga je bilo sram, ali kasnije mi je priznao da nije to mogao učiniti s nekom bezveze nego je čekao savršenu. Uglavnom, nekako mi se čini da se možda malo previše seksamo iako to zapravo više ja potičem, ali što mogu kad je on tako savršen i ne mogu mu odoljeti? Što da napravim da prestanem gledati druge kraj takvog savršenstva? Help!

Nenormalna

Redakcija Teena: OK, mi nikada ne potvrđujemo niti sudimo glede toga što je normalno, a što (ne)normalno, pa tako sada nećemo ni tebi. Jer, tko to uopće može presuditi? Nama su uvijek bitne dvije stvari: jesi li ti zadovoljna situacijom u kojoj si sama svojevoljno i možeš li se nositi s posljedicama puta kojim si sam svojom voljom krenulo? Ako je odgovor na oba pitanja 'da!', onda daljnje rasprave za nas nema. No, ako postoji samo jedno 'ne!', onda se tu da malo pročavrljati, no, ne o normalnosti ili nenormalnosti, nego o korekciji svojih budućih odluka. Ono što se nama čini u tvom slučaju je da si ti jedna vrlo pozitivna osoba koja je povukla neke prilično zadivljujuće poteze. Prvi ti je onaj o iskrenosti prema roditeljima. Bravo! To već pokazuje golemu količinu pozitive i povjerenje koje tako stvaraš, teško da će te skrenuti na neki nenormalan put. Drugo je to što si izabrala onog tko je znao pristupiti na prijateljski i poštovanja vrijedan način, a to što je savršen do bola, pa tko bi plakao sad zbog toga? I za taj potez ti kažemo bravo! No, nekako nam se čini da si ti tog svog savršenog dečka u međuvremenu već prerasla i više ti nije izazov. To nam nije nelogično, budući imaš godine koje imaš pa se i očekuje da budeš radoznalija nego netko od 45. godina, npr. No, u svemu teba imati kontrolu, odnosno, primarno je naučiti da se u životu ne treba povoditi za nagonima, nego, valja stati i promisliti je li izazov samo izazov ili gubiš više nego što dobivaš.

Ti si se prepala koliko si brzo i lako uletjela u kombinaciju snova, pa se u nevjerici pitaš gdje i kuda sad s tim savršenstvom. To bi se pitala i Angelina da je sa 16 srela Brada, no, oni su se pronašli baš u pravo vrijeme, da ne bude suvišnih pitanja. Mi tebi savjetujemo da malo uloviš zraka i staneš na loptu. Opusti se i uživaj u ovom što imaš jer lako ti je (po)letjeti sa cvijeta na cvijet, izazova će uvijek biti. Vrijednost je znati prepoznati pravu stvar i onda je moći sačuvati. Vas dvoje ne morate ostati cijeli život skupa, nemoj se ni opterećivati tako teškim mislima, no, ova situacija neka ti bude izazov da vidiš možeš li procijeniti mudro - gubiš li ili dobivaš ako se otmeš svojoj kontroli? Pa, evo, svi potezi su na tebi, mi znamo da ćeš ti znati odabrati onaj mudar.

UPOMOĆ, NESRETNO SAM ZALJUBLJENA 

Prvo bi vas htjela pohvaliti, stvarno ste super! Naravno, imam problem koji se zove ljubav mada ne znam bih li to trebala tako nazvati, ali zanima me vaše mišljenje.
Sviđa mi se dečko kojeg znam tri godine preko interneta, tj. preko MSN-a i porukama na mobu, vidjeli smo se samo dva puta u te tri godine i to je bilo čisto prijateljski! Sad nastaju naravno problemi jer taj dečko i ja imamo puno zajedničkih tema, gotovo svaki dan pričamo preko MSN-a i ispriča mi sve što ga muči. U zadnje vrijeme je nešto depresivan, pa mi kaže sve o svojim problemima i ja ga malo utješim. Vidim da mu je lakše kad priča sa mnom jer se nasmije malo i zaboravi na svoje probleme. Bilo kako bilo, on se počeo šaliti na način kako bi bilo da nas dvoje budemo zajedno! Ja se na taj način, nažalost, ne znam šaliti! Ipak, znam da ima puno veza koje su se zasnovale na temelju takve šale. Ne znam bih li trebala pokušati s njim na taj način se šaliti ili bolje da ne pokušavam ništa, u nedoumici sam!
Bilo bi super da mi date neki koristan savjet, jer dečko mi je jako drag i stvarno mi se sviđa!

Redakcija Teena: Pa, čuj, očito je da ste vi dogurali do razine kada se i u šali možete malo opustiti i krenuti korak dalje. Bliskost koju postižeš ovakvim čavrljanjem te vrlo lako može dovesti do situacije u kojoj nekom padne na pamet da bi mogli krenuti korak dalje od prijateljstva. Što se nas tiče, nema bolje životne kombinacije. Mi nemamo ništa protiv šale, ali, nismo ni za smrtnu ozbiljnost. Zlatna sredina bi ti bila da se ipak našališ natrag što se ove teme tiče jer je očito da je tog dečka frka pitati otvoreno, a motaš mu se po mislima malo više od prosječne prijateljice. No, nama se sviđa što nije smrtno ozbiljno poslao ugovor da potpišeš želiš li ući formalno u vezu s njim, nego je odabrao malo ležerniji način da opipa kako ti dišeš po tom pitanju. Prihvati šalu na početku, a onda ga uvuci u ozbiljan razgovor ako vidiš da se ta tema ozbiljno krene valjati među vama. Vjeruj nam, on će prepoznati trenutak kada da prestane sa zafrkancijom i krene ozbiljno u akciju, samo mu moraš dati znak da to želiš. Mi vam držimo fige! Sretno!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.