ZLATNI SAVJETI

Mali vodič za prijatelje

01.10.2011 u 08:15

Bionic
Reading

Pravo prijateljstvo, ono koje traje cijeli život, neprocjenjivo je bogatstvo koje oplemenjuje svaku osobu

Teško je zamisliti život bez prijatelja, a mnogi prijateljstvo uspoređuju s krhkom biljkom koju treba stalno njegovati. Ponekad nije lako biti dobar prijatelj, no svatko uz malo truda može poboljšati svoje prijateljske vještine.

Budi ono što jesi 
Prvi korak u ostvarivanju dobrog prijateljstva je imati dobar odnos sa samim sobom, odnosno biti zadovoljan samim sobom. Dakle, kada voliš sebe, postaješ atraktivniji drugim ljudima.

Izaberi pametno 
Odnos između dva prijatelja zahtijeva veliku količinu vremena i energije - a toga, nažalost, ipak imaš u ograničenim količinama. Zato odredi ljude s kojima želiš nešto više od pozdravljanja kad se sretnete. Nemoj se zabrinuti ako svi tvoji poznanici ne dođu na listu onih pravih frendova. Vodi se načelom da je bliskost mnogo važnija nego broj prijatelja.

Nađi vrijeme za frendove
Teen zvijezda Selena Gomez i country pop pjevačica Taylor Swift godinama su dobre prijateljice i bez obzira na zgusnuti poslovni raspored, uvijek nađu vremena za druženje. 'Družimo se već godinama i ona je jedna od onih osoba kojoj možete sve reći i koja će vam dati prijateljski savjet. Iako se ne uspijevamo toliko često viđati zbog posla, stalno se čujemo i vrlo smo bliske', rekla je Selena Gomez. Prijateljstvo zahtijeva stalni 'angažman'! Ako ti je prijatelj/ica u depri, posvađao se s curom/dečkom ili roditeljima, loše je volje - ti mu moraš pomoći, pa makar na kavi satima glumio/la psihijatra. Naravno, i on/ona mora biti uz tebe kad ti je teško.

Napravi prvi korak
Ako želiš poboljšati svoje prijateljstvo, odbaci strah od odbijanja i preuzmi više rizika. Pozovi prijatelja/prijateljicu na utakmicu ili u kino, sam spremi klopu i slično. Ne propuštaj prilike i slobodno budi onaj tko će prvi uzeti telefon u ruke jer zbilja nije bitno tko je potaknuo druženje.

Oboružaj se pozitivnom energijom
Izbjegavaj stalno kukanje, tračanje i kritiziranje jer nitko ne voli tzv. ispijače energije koji samo gnjave svojim problemima.

Slušaj
Ljude koji slušaju što netko govori doista je teško naći, zato stalno vježbaj ovu važnu disciplinu u komunikaciji s ljudima. Saslušaj što ti prijatelj želi reći i nikako ne upadaj u njegove/njezine rečenice.

Budi iskren/a
Ako te prijatelj pita što misliš, odgovori iskreno, bez uvijanja. Iskrenost je također vrlo važan temelj svakog prijateljstva.

Zlatno pravilo prijateljstva
Staro pravilo kaže: ponašaj se prema svojim prijateljima na onaj način na koji želiš da se oni prema tebi odnose. Da pojednostavimo: da bi imao prijatelja, i sam postani prijatelj. Usredotoči se više na to da si zainteresiran za probleme prijatelja nego da si zanimljiv.