Teen NAJPOZNATIJI ČAROBNJAK

Deset zanimljivosti iz života Harryja Pottera

  • Autor: I. B.
  • 4.8.2011 19:41:29
  • 3.8.2011 9:00:00

I dok posljednji film iz serijala o mladom čarobnjaku ruši sve rekorde gledanosti, ušavši u ekskluzivan klub filmova koji su zaradili milijardu dolara na kinoblagajnama, vrijeme je da se podsjetimo na najzanimljivije činjenice iz Harryjevog života

1. Harry James Potter rođen je 31. srpnja 1980. godine. U listopadu 1981. godine Harryjeve roditelje Jamesa i Lily ubio je lord Voldemort. Nakon smrti roditelja, o Harryju su se počeli brinuti njegova teta Petunia i njezin suprug Vernon Dursley.

2. Sa 11 godina Harry otkriva da je čarobnjak. Počeo je pohađati najpoznatiju školu čarobnjaštva Hogwarts. U Hogwartsu, Harry se sprijateljio s Ronom Weasleyjem i Hermionom Granger. Tijekom prve godine u ulozi učenika Gryffindora, Harry je postao najmlađi tragač u povijesti imaginarne igre – metloboja.

3. U lipnju 1992. godine, Harry se prvi put suočio s opasnim neprijateljem, lordom Voldemortom, koji je dijelio tijelo s profesorom Quirrellom. Sljedeće godine, Harry otvara Odaju tajni gdje je svojim čarobnjačkim sposobnostima porazio suparnika Toma Riddlea. Dvanaestogodišnji Harry je ubio i golemu zmiju zvanu Basilisk, kako bi spasio život Ronovoj mlađoj sestri, Ginny.

4. Tijekom treće godine u Hogwartsu, nakon što je otkrio tajnu o Siriusu Blacku, pomogao je svom kumu u bijegu od crnih stvorenja, dementora.

5. Harry je postao zvijezda medija čarobnjačkoga svijeta u studenom 1994. godine, nakon što je odabran za konkurenta na turniru Triwizard. Nakon uspješnog plasmana na turniru, Harry i njegov školski kolega Cedric Diggory padaju u zamku tijekom trećeg i zadnjeg turnirskog izazova. Cedric je ubijen, a Harry je svjedočio još jednom povratku lorda Voldemorta. Cedrica je, dobro je poznato svim sumrakomanijacima, tumačio tada još nepoznat mladi glumac, Robert Pattinson.

 
6.
Harry se 1995. godine suočio s disciplinskim ročištem u ministarstvu magije nakon što se poslužio nedozvoljenom magijom. Harry je izbjegao kaznu nakon što su Wizengamoti sudili u njegovu korist. Albus Dumbledore je osigurao obranu za Harryja te se Arabella Figg pojavila kao glavni svjedok.

7. Osim čarobnjačkih avantura, Harry se 1995. godine upustio i u ljubavnu vezu sa školskom kolegicom Cho Chang, s kojom je imao kratku romansu. Na kraju pete godine školovanja u Hogwartsu, Harry je otkrio postojanje proročanstva u Odjelu za misterije. Njegovog kuma Siriusa Blacka u borbi u ministarstvu magije usmrtila je Bellatrix Lestrange.

8. Harryjeva potraga za horkruksima počela je 1997. godine. Harry je tada vidio kako Severus Snape ubija Dumbledorea. U srpnju iste godine Potter je slavio svoj 17. rođendan u Ronovom domu.

9. Harryju se u potrazi za horkruksima pridružuju dva najbolja prijatelja, Ron i Hermione. Godine 1998. čarobnjačka družina putuje po cijeloj Britaniji u potrazi za Voldemortovim horkruksima. Tijekom noći s prvog na drugi svibanj iste godine, Voldemort je napao Hogwarts. Harry je ponovno porazio Voldemorta u velikoj dvorani Hogwartsa.

10. Potter se pridružio odjelu Aurora, čiji je glavni predstavnik postao 2007. godine. Vjenčao se s mlađom Ronovom sestrom, Ginny Weasley, koja je postala profesionalna igračica metloboja za Holyhead Harpiesjoined. Imali su troje djece, sinove Jamesa Siriusa, Albusa Severusa i kćerkicu Lily Lunu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više