SIGURAN SEKS

Sve što niste znali o - kondomima

23.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Kondomi su jedan od najrasprostranjenijih načina kontracepcije, a možda ne znate da su ih koristili i naši davni preci. Prisjetili smo se manje poznatih činjenica o kondomima

Kondome je koristio i Casanova
Mitski zavodnik,ako je vjerovati nekim zapisima, bio je vrlo redovit korisnik 'engleskogkaputa za jahanje', kako je nazivao kondom.

Najdulji naziv

Ne znamo postoji li još dulja riječ, ali danska riječ za kondom je dovoljno komplicirana - svangerskabsforebyggendemiddel

Kako su dobili ime

Pretpostavlja se da su kondomi dobili ime po dr. Condomu koji je djelovao u vrijeme Charlesa II (oko 1700. godine). On se dosjetio kako pomoći kralju u sprečavanju začeća nezakonite djece ponudivši mu kondom.


Gumeni kondomi počeli su se proizvoditi tek nakon 1844. godine
Gumeni kondomi počeli su se masovno proizvoditi nakon 1844. godine kada je Charles Goodyear patentirao proces vulkanizacije gume. U to vrijeme bili su dostupni i kondomi od janjećih crijeva koji su se promovirali za jednokratnu uporabu. Tijekom 1940-ih i 50-ih kondomi su se nakon uporabe prali i ispirali u petrolejskom želeu te držali u malim drvenim kutijama ispod kreveta, no o njima se još nije govorilo - bar ne pred djecom.
Pojavljuju se čak i na spiljskim crtežima
U knjizi Jeannette Parisot 'Johnny Came Laterly: A Short History of the Condom' autorica iznosi zanimljiv podatak da se kondom, prema nekim spekulacijama, pojavio čak prije 15.000 godina budući da su crteži koji bi mogli odgovarati tom, danas vrlo raširenom, sredstvu kontracepcije pronađeni u jednoj spilji u Francuskoj. Ipak, Parisot nije sigurna u koju su svrhu te preteče kondoma korištene, tj. jesu li razlozi bili određeni rituali ili doista za zaštitu od trudnoće i/ili bolesti. Zvuči vrlo nevjerojatno, zar ne?

Automati s kondomima
Možda ne znate, no automati s kondomima počeli su se postavljati još davne 1928. Prvi automat osmislila je njemačka tvrtka za proizvodnju kondoma – Fromm. Ova se tvrtka, osim automatima, proslavila i prvim kondomima s likom Mickeyja Mousea. No, postavljanje automata s kondomima podiglo je dosta prašine. Naime, kada su se ovi automati našli u američkim školama, predstavnici crkve su zaključili da se tako maloljetnike samo potiče na seks.

Gdje se potroši najviše kondoma?
Japan je zemlja u kojoj se potroši najviše kondoma, pa tako čak 80 posto Japanaca koristi ovu zaštitu koja je tamo na top ljestvici najpopularnijih sredstava za kontracepciju. S druge strane, vjerovali ili ne, u Somaliji je vlast 2003. godine zabranila prodaju kondoma, pa su prodaja, kupovina i korištenje strogo kažnjivi!

Kondomi danas
Kondome je 80-ih godina proizvodilo tek nekoliko proizvođača, uglavnom iz SAD-a. Godine 1987. japanski brand Kimono postao je dostupan potrošačima. Ovi kondomi bili su tanji i dobro lubricirani, a u reklami su naglašavali i zadovoljstvo - ne samo zaštitu. Masovna proizvodnja najrazličitijih vrsta kondoma počela je 90-ih, kada je proizveden i prvi poliuretanski kondom.