PRVA POMOĆ

Ljetne napasti koje ti mogu pokvariti odmor

12.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Ljetni praznici osim opuštanja, avanture i uživancije znače i izloženost brojnim napastima kao što su ubodi i ugrizi insekata. Za većinu insekti nisu opasni, no ipak treba biti pažljiv. Dva najveća rizika od uboda i ugriza insekata su alergijska reakcija i infekcija

Pčele i ose

Ovi zujavci ljubitelji su hrane i pića koju često nosimo na plažu pa tako najlakše i nađu put do nas. U slučaju uboda ose, žalac obično ne ostane u koži, ali ako te to zadesi, potrebno je prvo ukloniti žalac pincetom ili noktima. Prisloni na ranu led umotan u tkaninu ili nešto drugo hladno da umanjiš bol. Za ubod ose pomoći će stari narodni lijek - oblog od razblaženog octa, a ubod pčele ublažit će malo sode bikarbone rastopljene u vodi. Kao i kod uboda komarca, možeš si pomoći kremom.

Ako baš nemaš sreće i dođe do uboda bilo gdje u ustima, to zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju jer ubodi u sluznicu usta mogu vrlo brzo prouzročiti opasno otjecanje koje može začepiti zračne kanaliće.

Pauci

Ugrizi pauka, osim što su neugodni, pretežno nisu opasni. U našim krajevima, uz iznimku crne udovice, pauci su bezopasni. U slučaju ugriza pauka mjesto ujeda operi sapunom i vodom, stavi hladan oblog, a protiv bolova uzmi preparat s acetaminofenom. Ako ti je bilo što kod rane od uboda sumnjivo ili se počneš loše osjećati, idi liječniku.

Meduze mogu biti opasne
Komarci

Valjda najdosadnije ljetne napasti su komarci. Srećom, od njih se možeš zaštititi raznim preparatima koji se nanose direktno na kožu, ili se, primjerice, u sobama mogu uključiti u struju pa otpuštaju mirise koji ih odbijaju. Ako te ubode komarac, to mjesto najčešće svrbi pa je dobro namazati ga antihistaminskom kremom.

Meduze

Čak i kada igraš picigin u plićaku, meduza te može opeći pa je ipak potrebno znati mjere o pomoći u tom slučaju. Prvo što možeš učiniti je odmah maknuti krakove ako su se zalijepili pa ranu polijevati morskom vodom. Ako ima više opeklina ili opeklina bubri te je reakcija na koži sve jača, obavezno idi liječniku.

Morski ježevi

Ako se nalaziš na plaži gdje se vidi da ima morskih ježeva, obuci sandale za kupanje. U slučaju da te jež ne zaobiđe, iglice treba pokušati izvaditi sterilnom iglom ili pincetom, a ako ti se učini preteško, moraš posjetiti liječnika. Do tada bol ublaži hladnim oblozima.

Vrlo je važno da pratiš razvoj situacije iako se na prvi pogled ne čini strašno. Moguće su alergijske reakcije koje su jako opasne pa se u slučaju bilo kakve promjene na gore uputi liječniku.