SNIFANJE

Sve manje tinejdžera udiše ljepilo

17.03.2009 u 07:46

Bionic
Reading

Studija u SAD-u je pokazala da sve manje tinejdžera udiše ljepilo i ostale tvari koje su inače popularne za snifanje, kao što su razne boje za zidove i metale te premazi za cipele

Međutim, pokazalo se da adolescenti stalno drže isti postotak u udisanju ovakvih tvari te je broj onih koji to redovito čine ostao isti u razdoblju od 2002. do 2007, kada je istraživanje provedeno. Osim toga, čak 17 posto adolescenata koji se drogiraju priznaju kako su započeli upravo sa snifanjem ljepila, krema za cipele te osvježivača zraka.

Pokazalo se da čak milijun tinejdžera od 12 do 17 godina starosti inhalira neku od ovih tvari. Broj adolescenata koji snifaju je 1,1 milijun, a broj adolescenata snifera porastao je sa 3,9 posto u 2006. na 4,4 posto u 2007. godini.

Otkriveno je da su inhalanti treći po redu izbor za tinejdžere koji po prvi puta probavaju drogu. Na prvom je mjestu marihuana (56,3 posto), na drugom lijekovi (23,5 posto), a na trećem inhalanti (17,2 posto).

Upozorava se na to koliko su inhalanti opasni jer se nalaze u većini kućanstava i roditeljima je teško primijetiti da tinejdžeri snifaju. Prašinu je podigao slučaj iz 2007. godine kada je devetnaestogodišnjakinja koja je snifala plinove iz klima uređaja preminula.

Među najpopularnijim inhalantima među tinejdžerima su benzin, ljepilo i krema za cipele, a zatim i sredstva za čišćenje te osvježivači zraka. Iako se ovo može činiti kao bezazlena zabava, snifanje može izazvati nesvjesticu, ali i trenutnu smrt te druge zdravstvene tegobe i ovisnost.