PROMIJENI NAVIKE

Zakorači u ljeto uz zdraviju prehranu

21.06.2011 u 10:38

Bionic
Reading

Ljeto je i službeno započelo pa se možemo konačno opustiti i uživati u zasluženu odmoru. Ljeto je i idealno vrijeme za promjene prehrambenih navika jer imamo puno više vremena, a veći je izbor zdrave hrane poput voća i povrća kojeg ima u izobilju

Mnogi se ljeti opuste i prepuste užicima masnih, prezačinjenih i slatkih jela kojima je, priznajemo, toliko teško odoljeti dok smo npr. s ekipom na plaži ili negdje na izletu. Ipak, budući da ujutro ne moramo juriti u školi, a puno je bolji izbor voća i povrća, ljetni praznici su sjajna prilika da promijenimo nezdrav način prehrane. Uz svakodnevne tjelesne aktivnosti poput vožnje bicikla, rolanja, preskakanja užeta ili šetnje po gradu, možemo se uspješno riješiti i izdajničkih salastih naslaga koje je ljeti puno teže možemo kamuflirati.

Tijekom praznika nikako nemojte zaboraviti na doručak koji dok traje škola nekako uvijek preskačemo. Zato ujutro obavezno doručkujte – odličan izbor za početak dana su npr. pecivo sa sjemenkama od crnog brašna, nemasni sir, kuhano jaje, jogurt, kukuruzne pahuljice ili muesle.

Naravno, mijenjanje prehrambenih navika ne ide preko noći pa tome trebamo pristupiti korak po korak. Primjerice, omiljene perece ili krekere zamijeni dijetalnim grickalicama od integralnog brašna s malo soli ili kruščićima od riže. Čips (nažalost) potpuno moraš izbaciti sa svog menija – zamijeni ga kokicama napravljenima uz minimum masti i soli, a umjesto preljeva za salatu koji se temelje na majonezi ili topljenom siru, odaberi one od nemasnog jogurta.

Keksi, slatke grickalice, čokoladice ili bomboni također nisu poželjni u prehrani – umjesto njih odluči se za voćnu salatu (naravno, bez šlaga, čokoladnih preljeva i sličnih dodataka). Sladoleda se zbilja teško odreći ljeti no zato se uvijek odluči za dijetalnu varijantu.

Mnoge holivudske zvijezde tvrde da ne idu nigdje bez, primjerice, očišćenih mrkvi koje drže u torbi te ih grickaju u napadima krize - pa možeš probati i s time.

Sjajna ideja za ukusnu, a zdravu užinu je i izmiksati jogurt s voćem – u to možeš dodati i malo nemasnog mlijeka.

Bademi, kikiriki i slične stvari također spadaju u zdrave grickalice – no uvijek biraj one koji nisu prženi (imaju manje kalorija).

Kad je pak riječ o napicima, zaobilazi u širokom luku gazirane sokove ili one s puno šećera, radije se odluči za rashlađeni zeleni čaj ili običnu vodu. Ako ne možeš bez kave, pij je bez šećera i s malo mlijeka. 

Naravno, ljeti je posebno bitno unositi velike količine vode u organizam (stručnjaci kažu da je idealna količina oko osam čaša vode dnevno).

Sve ovo gore navedeno čini se pomalo teško izvedivo, no promjene nezdravih navika treba mijenjati korak po korak. Jednom kad se navikneš, to će postati tvoje uobičajene životne navike.

I, naravno, uživajte u ljetu i školskim praznicima.