BEAUTY KUTAK

Pet učinkovitih savjeta u borbi protiv akni

18.06.2011 u 09:09

Bionic
Reading

Dosadne akne potpuno te izluđuju i ne znaš kako ih se riješiti? Prisjetili smo se nekoliko korisnih savjeta koji ti mogu pomoći

Mnogi tinejdžeri, ali i odrasle osobe, muku muče s ovim vrlo dosadnim i upornim 'ukrasima' na koži.

Holivudske ljepotice poput Cameron Diaz, Katy Perry ili Rihanne također se samo neke od poznatih faca koje su imale ili imaju problema s aknama. Strpljenje i upornost u toj mukotrpnoj bitki za lijep ten od velike je važnosti.

Vjerojatno su vam neki od ovih savjeta dobro poznati, no nije loše podsjetiti ih se s vremena na vrijeme:

1. Njeguj lice blagim sredstvima – izbjegavaj agresivna sredstva ili gelove koji imaju piling. Tako ćeš samo narušiti prirodnu ravnotežu kože, što će potaknuti nove prišteve.

2. Nemoj previše eksperimentirati s kozmetičkim preparatima – kad pronađeš sredstvo koje ti odgovara, drži ga se. Često mijenjanje proizvoda nije dobro za kožu i stanje se može samo pogoršati. Ako tvojoj best frendici odgovara neka krema, to ne znači da je dobra i za tebe.

3. Nemoj biti sama svoj kozmetičar – iako te zbilja mame da ih prstima 'izmasakriraš', suzdrži se toga. No ako prištić već ima 'kapicu', odnosno zreo je za 'cijeđenje', da se tako slikovito izrazimo, možeš ga očistiti, ali oprezno i s papirnatim rupčićem – nikako prljavim noktima ili prstima. Zatim obavezno ranicu dezinficiraj. U slučaju da je prišt jako bolan na dodir ili se ne može istisnuti, radije ga dobro prikrij antibakterijskim korektorom da se sam posuši ili povuče. U protivnom možeš samo dobiti ružnu i bolnu upalu.

4. Možda ne znaš, no dječji puder je blago i vrlo efikasno sredstvo u borbi protiv akni – isušit će je i pomoći će joj da što prije otpadne.

5. Ao koristiš neki preparat oko dva mjeseca i ne primijetiš nikakav napredak, obavezno posjeti svog dermatologa. On će ti propisati odgovarajuću terapiju.