ZNAŠ LI...

Što je to 'bolest poljupca'?

09.06.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Bolest poljupca ili infektivna mononukleoza, zarazna bolest je uzrokovana Epstein-Barrovim virusom (EBV) u 90 posto slučajeva, a u preostalih 10 posto citomegalovirusom (CMV)

Kada se djeca zaraze ovim virusom, infekcija obično prolazi bez simptoma. Ukoliko se odrasli zaraze, 25-75 posto njih će razviti simptome ove bolesti za koju su tipična tri simptoma: povišena tjelesna temperatura, povećani limfni čvorovi i upala grla.

EBV se prvenstveno prenosi putem sline, a rjeđe transfuzijom krvi.Obično se prenosi ljubljenjem. Lijeka praktički nema, potrebno je mirovati, piti više tekućine, snižavati temperaturu i izbjegavati fizičke aktivnosti najmanje dva mjeseca. Simptome može ublažiti simptomatska terapija (lijekovi za ublažavanje bolova i snižavanje temperature, pijenje puno tekućine, mirovanje). Mirovanje je jako bitno jer tako čuvate snagu i pomažete organizmu da se bori s virusom.

Bolest ima spontano benigan tijek - vrućica, angina, povećanje limfnih čvorova, splenomegalija.

Prijenos virusa potaknut je intimnim kontaktom između sluznica usnih šupljina uz razmjenu sline, što se događa prilikom posebno strastvenog poljupca u usta, pa otud i sugestivan naziv 'bolest poljupca' ili rjeđe 'bolest zaljubljenih'.

No ova bolest može se prenijeti i drugim vrstama kontakta koje ne uključuju ljubljenje, npr. zajedničkom uporabom pribora za jelo ili slamke, kao i pijenjem iz iste čaše ili boce.

Priznato je postojanje zdravih nositelja, kod kojih je virus prisutan u latentnom stanju, vjerojatno u slini.

Period inkubacije (period od izlaganja zarazi do pojave prvih simptoma bolesti) obično traje pet do 15 dana.

Prevencija

Mononukleoza se prenosi slinom i bliskim kontaktom. Period zaraznosti kod oboljelih je produžen i varira - oboljeli mogu prenijeti bolest na druge dok imaju znakove bolesti, no izlučivanje virusa u slini može trajati godinu dana i više nakon infekcije. Naravno, izbjegavajte ljubljenje ili dijeljenje pribora za jelo s osobom koja ima mononukleozu.