PETICIJA

Prosvjed protiv pokolja tuljana

Bionic
Reading

Prošle je godine više od 200.000 tuljana ubijeno u ratničkom pohodu na tuljane, a Kanada planira i ove godine započeti s lovom na tuljane zbog njihova krzna

Bespomoćne bebe tuljana, neke od njih stare ne više od dva tjedna, lovci ubiju toljagama ili puškama. Mnoge od njih u tom masakru bit će žive oderane ili će umrijeti zarobljene pod ledom nakon ranjavanja. Ovi tuljani moraju promatrati dok druge bebe tuljana bivaju nasmrt zatučene prije nego što i njih snađe ista krvava kob.

U subotu, 14. ožujka, u 12 sati ispred Kanadskog veleposlanstva u Zagrebu, Gjure Deželića 4, aktivisti Prijatelja životinja održat će prosvjed i performans putem kojeg će pozvati na bojkot Olimpijade u Vancouveru ako Kanada ne odustane od pokolja tuljana.

Ovo je samo jedan od brojnih prosvjeda koji će se diljem svijeta održati zahtijevajući prestanak pokolja tuljana u Kanadi i očekujući daljnje zabrane uvoza tuljanovog krzna, ponajprije od strane Europske unije.

Hrvatska, Slovenija, Belgija, Nizozemska, Letonija, Meksiko i SAD već su zabranile trgovinu krznom i ostalim proizvoda od tuljana. Europski parlament o tom će se pitanju izjasniti glasovanjem na plenarnoj sjednici 1. travnja u Bruxellesu.

Kanada uporno pokušava opravdati krvavi pohod lovaca, no fotografije i videozapisi koji su poslani medijima diljem Europe pokazali su da lov na tuljane ne može biti human bez obzira na propisane zakonske regulative.

Peticija protiv pokolja tuljana može se potpisati na http://getactive.peta.org/campaign/seal_hunt_09