RUŽNA NAVIKA

Brzo i učinkovito riješi se grickanja noktiju

23.05.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Grickanje noktiju je vrlo loša i dosadna navika, no nažalost vrlo je česta, pa čak i među onima koji su davno izašli iz teen doba. Osim što ružno izgleda, u nekim slučajevima može biti vrlo bolna, pa i uzrokovati infekcije

Većina onih koji opsesivno grickaju nokte radi to nesvjesno, tako da odvikavanje od te ružne navike nije nimalo lako. No ipak ima načina!

Istraživanja su pokazala da je grickanje noktiju navika koja se razvija ili zbog prevelikog stresa ili zbog dosade.

Neki pak smatraju da je jedan od mogućih razloga za grickanje noktiju nedostatak kalcija i magnezija u organizmu, zbog čega tijelo 'tjera' na grickanje noktiju da bi se nadoknadio njihov manjak. Stoga jedite hranu bogatu tim tvarima - sezam, mlijeko, sir, prokulicu te sjemenke bundeve, tofu, blitvu, špinat i grašak. Osim toga, postoji teorija koja kaže da nokti zapravo predstavljaju zaštitu, a njihovo grickanje znači strah od nečega ili nekoga, odnosno frustraciju zbog koje želimo pojesti sami sebe.

U svakom slučaju, riječ je o ružnoj navici koja muči mnoge, no postoji nekoliko načina za njeno iskorjenjivanje.

Nastojite se opustiti što je više moguće. Ako se odmarate uz omiljeni magazin ili slušate glazbu i niste nervozni, manje je vjerojatno da ćete početi grickati nokte nego dok čekate hoće li vas profesor prozvati, pa se i u tim stresnim situacijama pokušajte što je više moguće smiriti i prizvati u mislima sretne trenutke.

Okupirajte se nečim. Zaposlite ruke da biste prestali grickati nokte iz dosade. Počnite se baviti određenim hobijem koji će ih zaposliti i jednostavno nećete imati vremena za grickanje.

Nagradite se. Za svaki neizgrižen milimetar nagradite se nečim. To može biti neka sitnica poput špangice, slatkiša ili sl. Naravno, nikako ne smijete varati.

Zamolite prijatelje da vam budu podrška i pomoć. Većina 'grickača' nije ni svjesna da to radi, jer grickanje noktiju se najčešće odvija dok nam misli lutaju. Zato recite prijateljima da vas, kad god vas vide da se bacate zubima na nokte, obavezno upozore na to.

Za okorjele 'grickače' od velike bi pomoći mogao biti i lak protiv grickanja noktiju koji je vrlo gorkog i ružnog ukusa te bez boje. Neki pak kažu da im pomaže i krema za ruke, osobito ako se radi o nekoj neprivlačnog ukusa i mirisa.

Pa sretno!