VELIKA BRITANIJA

Deset posto tinejdžera misli da je prihvatljivo krasti u trgovini

19.05.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Starije generacije uvijek će nešto prigovarati mlađima – no čini se da su sada u pravu. Čak četvrtina britanskih tinejdžera misli kako je prihvatljivo varati na ispitima, krasti u dućanima ili švercati se u javnom prijevozu

Rezultati najnovijeg istraživanja, kako navodi Daily Mail, sugeriraju to da mladi ulaze u punoljetnost vjerujući kako je neetično ponašanje potpuno prihvatljivo. U komentaru istraživanja zaključuje se da su rezultati dokaz za to da bi satovi etike trebali biti dio obaveznog nastavnog plana i programa.

U anketi je ispitano 10.000 mladih u dobi od 13 do 15 godina od kojih četvrtina vjeruje da je u redu varati na ispitu. Djevojke će rjeđe varati od dječaka, a djeci iz radničkih obitelji roditelji će prije oprostiti varanje na testovima nego onima čije obitelji pripadaju obrazovanijem staležu.

No granice prihvatljiva ponašanja mladi ne probijaju samo u školi. Dvadeset dva posto tinejdžera ne smatra problematičnim švercanje u javnom prijevozu, a što su stariji, više se time koriste. Gotovo 10 posto učenika drži da je krađa prihvatljiva.

Istraživanje je, s druge strane, pokazalo da tinejdžeri više vjeruju kako svijet mogu učiniti boljim mjestom te utvrdilo kako mnogi tinejdžeri imaju razvijen osjećaj radne etike i društvene odgovornosti. Sedam od deset ispitanika izjavilo je da bi željeli napraviti promjene u svijetu, a devet od deset misli kako je radna etika važna na radnom mjestu. Oko polovice ispitanika reklo je da bi željeli raditi posao koji pomaže drugim ljudima.

Osamdeset posto tinejdžera kaže da vjeruje kako može učiniti nešto u rješavanju svjetskih problema. Anketu je provela britanska udruga Novac i moral čija je direktorica Lorraine Spector ohrabrena rezultatima ankete koji jamče savjesno ponašanje na radnom mjestu. Ipak, drži kako bi etiku trebalo uvrstiti u obavezni nastavni program u svim britanskim školama.