AH, TE AKNE!

Važne činjenice o prištićima i kozmetici

29.04.2011 u 11:00

Bionic
Reading

U pubertetu svaka mala promjena može značiti desetke prištića na licu. Stoga trebaš biti posebno oprezna s kozmetičkim proizvodima da uz one normalne, pubertetske prištiće ne bi dobila i one uzrokovane sastojcima iz proizvoda

Određena kozmetika za lice i tijelo te proizvodi za kosu mogu izazvati pojačanu pojavu prištića. Nekad su to prištići s crnom ili bijelom 'glavicom', a nekad su to prave bubuljice s čvorićem.

Bubuljice s čvorićem pojave se odmah dan ili dva nakon korištenja određene kozmetike, dok se prištići s crnim vrhovima pojavljuju nakon duljeg perioda.

Ako imaš akne, dobro je često mijenjati kozmetiku, posebno ako odmah uočiš pogoršanje na koži (znači – više akni nego inače) nakon što si koristila određenu kozmetiku. No moraš znati da se često dogodi da i 'stara' kozmetika, koju si do jučer koristila, odjednom prouzroči pojačanu bubuljičavost.

Ako sada imaš prištiće ili si ih prije imala pa si sretna što si ih se riješila – sva šminka koju koristiš treba biti bez ulja! Dakle, i puder, i rumenilo, i sjajilo za oči, i krema... sve! Danas postoji niz kozmetičkih proizvoda namijenjenih baš mladenačkoj, nečistoj koži koji ne začepljuju pore.

Provjeri sa svojim dermatologom želiš li prijeći na novu kozmetiku, posebice ako imaš ili si sklona prištićima. Naime, velika je vjerojatnost da liječnik već zna ima li određena kozmetika kao nuspojavu prištiće, posebice jer na većini kozmetičkih proizvoda to ne piše.

U slučaju prištića, dobro je koristiti kozmetičke proizvode u manjim količinama, dakle – štedljivo!

Kad skidaš šminku, koristi mlaku vodu ili vrlo blag sapun, nikako nemoj koristiti jaka sredstva ili grubo trljati kožu.

Vjerojatno u reklamama čuješ za kozmetiku koja 'sto posto' uklanja prištiće. No nemoj se začuditi ako ti se, iako je masno platiš, prištići na kraju pogoršaju. Ako dođe do toga, odmah prestani s korištenjem te kozmetike jer – svi smo različiti, imamo različitu kožu i ono što je dobro za jednu osobu nije nužno dobro i za sve ostale, odnosno i za tebe.

Neki kozmetički proizvodi mogu ti previše isušiti kožu, učiniti da se ona peruta ili pak izazvati svrbež. Dogodi li ti se to samo jednom, odmah prestani koristiti taj proizvod!