BEAUTY KUTAK

Make up savjeti za tinejdžerice

29.04.2011 u 11:24

Bionic
Reading

Tinejdžerice su katkad sklone pretjerivati s količinama šminke, a krajnji rezultat je previše našminkano lice, poput maske. Otkrivamo nekoliko korisnih beauty savjeta koji su uvijek in

Mlade cure, ali i one starije, prilikom nanošenja make upa trebaju se voditi pravilom s kojim nikada neće pogriješiti, a to je da je manje - više.

Mnoge tinejdžerice ne mogu se zamisliti bez šminke, no važno je da ne zaborave i na zdravlje kože. Premda je kozmetička industrija posljednjih godina jako uznapredovala, ukoliko porama onemogućavate da dišu, koža lica vam znatno brže stari te postaje sklonija infekcijama.

Osim toga, cure katkad misle da se dečkima sviđaju jako našminkane. Upravo suprotno! Dečki ne vole kad netko ima previše 'žbuke' na licu (ruku na srce, sjajilo ili puder nemaju baš neki naročito privlačan okus), no nemaju ništa protiv diskretnog make upa koji ističe ono lijepo na nečijem licu.

Svakodnevni make up za tinejdžerice, kaže make up i airbrush make up artist Marija Butković, trebao bi biti prozračan, što podrazumijeva lagane podloge ili samo posvjetljivač (highlighter) ispod očiju.

'Šminka se uvijek nanosi na čistu, hidratiziranu kožu. Važno je da se puder nikada ne nanosi direktno na kožu jer može isušiti površinski sloj, što može ostaviti dojam grube kože. Nakon dolaska kući obavezno treba skinuti šminku preparatima koji su namijenjeni za čišćenje određenog tipa kože. Nikako nemojte ići spavati s make upom na licu. Osim što ćete onemogućiti koži da diše, možete dobiti upalu očiju zbog maskare i šminke', savjetuje Marija Butković.

Dodala je da su za tinejdžerice najbolji izbor neutralne hidratantne kreme, a ovisno o tenu, preporučila je i hidratantne pudere sa zaštitnim faktorom.

'Ponekad je dovoljan samo posvjetljivač umjesto pudera te malo korektora na mjestima gdje je to nužno (prištići, flekice i sl.). Za svaki dan mladim curama je dovoljan lagani sloj maskare, sjajilo ili balzam u nježnim ružičastim tonovima. Svakako ne smiju zaboraviti na obrve koje trebaju biti uredne, bez ostataka pudera na njima, a eventualne nesavršenosti mogu osjenčati sjenilima ili olovkom za obrve', rekla je.

Što se tiče očiju, kaže da je dovoljna diskretna linija na trepavicama povučena eyelinerom ili olovkom i maskara. Stručnjakinja za make up savjetuje curama i ružičasto rumenilo na sredini obraza, odnosno na jabučicama, i balzam na usnama.

'U neseseru svake tinejdžerice moralo bi se naći mjesta za maramice za skidanje šminke, bočicu termalne vode u spreju za osvježavanje lica i make upa, puder u kamenu, balzam i sjajilo za usne', ističe.

Osim toga, otkrila je nekoliko korisnih make up trikova.

'Mladim curama savjetujem korištenje svjetlucavih čestica, tzv. highlightera, na vrhovima jagodica, unutrašnjim kutovima oka i na gornjoj liniji usana, čime će decentno naglasiti volumen određenih dijelova lica. Rumenilo uvijek stavljajte na vrhove jabučica - to je onaj dio obraza koji se formira kad se nasmijete. Ispod sjajila koristite balzam za njegu usana, što će spriječiti isušivanje', kaže.

Mnoge u teen dobu muče i mrski prištići, pa su sklone 'vlastoručno se zaigrati na licu', što može samo pogoršati situaciju.

'Moja preporuka je da se taj tip problema rješava isključivo kod dermatologa. Svakako preporučujem korektore koji istovremeno djeluju terapijski na akne. Nikada nemojte praviti masku od pudera zbog nekoliko akni ili prištića', kaže Marija Butković.