ISTRAŽIVANJE

Pretili tinejdžeri skloniji su rizičnom ponašanju

26.04.2011 u 08:15

Bionic
Reading

Teen godine nisu lake ni za koga, to već jako dobro znamo. No čini se kako su tim rizičnije što je tinejdžer deblji, pokazuje najnovija studija koju je financirala američka vlada

'O pretilim tinejdžerima nema mnogo studija, a željeli smo vidjeti jesu li oni skloniji rizičnom ponašanju od svojih mršavijih kolega', rekla je Meg H. Zeller iz dječje bolnije u Ohiju, koja je vodila cijelo istraživanje.

U istraživanju je sudjelovalo preko 9.000 tinejdžera te je ispitivano njihovo rizično ponašanje kao što je sklonost iskorištavanju droge i preuranjeni seksualni odnosi.

Pokazalo se sljedeće:

- izrazito pretile djevojke dvaput češće koriste cigarete od mršavijih tinejdžerica;

- izrazito pretili momci u 50 posto slučajeva probaju cigarete te započinju ozbiljno pušiti već sa 13 godina;

- pretile djevojke upola rjeđe prakticiraju maloljetnički seks od svojih mršavijih kolegica, ali šokira činjenica da, kada krenu sa seksom, pet puta češće to čine pod utjecajem alkohola i droga.

Liječnici smatraju kako je potrebno još podosta istraživanja na ovom polju, ali isto tako misle kako pretilost stvara društvenu izolaciju tinejdžera, zbog koje onda oni kreću u rizična ponašanja češće od tinejdžera koji nemaju problema s kilažom.

Inače, oko 17 posto djece i tinejdžera od dvije do 19 godina je pretilo. Oni su najčešće pretili i kasnije u životu.