Teen 'NE' ŠKOLI UJUTRO

Tinejdžerski mozak bolje radi poslijepodne

  • Autor: N. LJ. J
  • 9.3.2009 8:34:57
  • 9.3.2009 7:55:23

Tinejdžerima bi roditelji trebali dati da se više izležavaju ako žele da imaju bolje ocjene u školi, pokazalo je to jedno istraživanje u Velikoj Britaniji

Kada su tinejdžeri naspavani, koncentracija i pamćenje su im znatno bolji nego kada na školske satove stižu kao 'zombiji'.

Stoga je dr. Paul Kelley pozvao škole da započnu s nastavom u 11 sati ujutro. Naime, testovi pamćenja koje je ovaj doktor napravio pokazali su da tinejdžerski mozak bolje funkcionira u popodnevnim nego u jutarnjim satima. Ističe se da se biološki sat jednostavno mijenja kada djeca uđu u pubertet i tinejdžerske godine i tada im je potrebno mnogo više sna te drukčije funkcioniraju, a nisu lijeni, kako to mnogi odrasli vole misliti.

Točnije, biološki sat se već u 10. godini života pomiče za dva sata, odnosno toliko je više sna potrebno osobama tinejdžerske dobi. Ovo razdoblje traje do otprilike 20. godine života, kada se biološki sat opet mijenja i kada je osobi potrebno manje sna.

Na nekim sveučilištima predavanja su pomaknuli na popodnevne sate, a nekada čak i u večernje, te se pokazalo da su rezultati znatno bolji.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više