ZZZZZZ

Nekoliko rituala za bolji san

07.04.2011 u 09:46

Bionic
Reading

Mnoge muči nesanica. Kad konačno i zaspimo, već je jutro i treba ići u školu. Ipak, stalni nedostatak sna može donijeti mnoge zdravstvene probleme, a treba dodati i da je tinejdžerima potrebno devet sati spavanja dnevno

Redovan, dubok san odmara naše tijelo i dušu. Snom se regulira težina, ojačava imunitet, obnavlja energija. Imate li problema s nesanicom, isprobajte ovih pet rituala prije spavanja, temeljenih na jogi u ajurvedi.

Začinite večer – muškatnim oraščićem

Prema učenjima joge, muškatni je oraščić jedan od najboljih lijekova za smirivanje uma. Stoga probajte dodati osminu žličice mljevenog oraščića u čašu toplog mlijeka i popijte ga prije odlaska u krevet. Toplo mlijeko sadrži aminokiselinu koja potiče na spavanje, pa će vas ovaj recept sigurno uljuljkati u san.

Možete probati napraviti i masku za područje oko očiju i čelo na bazi muškatnog oraščića. Treba pomiješati ghee (to je pročišćeni maslac) s malo mljevenog oraščića te sve nanijeti oko očiju i na čelo i držati nekoliko minuta, a potom isprati.

Dajte si petominutnu masažu

Ah, da, bilo bi savršeno da vas netko drugi izmasira prije spavanja, ali budimo realni, to se rijetko događa. Stoga ne treba očajavati jer masažu za dobar san možete napraviti i sami. Naime, energija ulazi i izlazi iz tijela kroz skalp i preko tabana. Stoga je prije spavanja potrebno izmasirati upravo ove dijelove tijela.

Dakle, prvo trljajte dlan o dlan kako bi vam se ugrijali. Sjedite na rub kreveta i oko dvije minute masirajte si vrh glave, i to vrhovima prstiju, pokretima ukrug. Nakon dvije minute pređite na stopala.

Sada također kružnim pokretima masirajte od članka prema prstima, potom od članka prema peti i od članka prema stopalima. Kada s ovim završite stavite palac ruke na sredinu pete (donji dio) i lagano ga vucite prema palcu noge. Vratite natrag pa vucite prema drugom prstu i tako redom. Sve ponovite i na drugom stopalu. Bilo bi dobro da namočite stopala u toplu vodu nakon masaže kako bi se oslobodili stresa i otrova.

Meditirajte

Meditacija je dobra za cjelokupno zdravlje organizma, pa tako i za bolji san. Meditaciju nije potrebno izvoditi isključivo prije odlaska u krevet, dovoljno je i da se radi tijekom dana. Njome se umiruje duh i garantira bolji san.

Uživajte u vrućem tušu

Vrući tuš opušta mišiće, čisti kožu i potiče na san.

Probajte čaj

Postoje biljke koje umiruju. Stoga prije spavanja svakako probajte neki od čajeva koji će vas smiriti, a na vama je da izaberete onaj koji vam najbolje odgovara. U obzir dolaze čajevi od kamilice, odoljena, lipe ili lavande.

Prije spavanja zaboravite na ljute i obilne obroke jer oni pojačavaju nesanicu. Zaboravite i na gazirane sokove, kavu, tamne čajeve jer će vas razbuditi. Nemojte prakticirati ni iscrpljujuće fizičke vježbe prije spavanja.