ZNAŠ LI...

Što je soul food?

04.04.2011 u 07:19

Bionic
Reading

'Soul food' termin je koji nam dolazi iz kulinarskog rječnika, a prijevod bi bio hrana za dušu. Saznajte o čemu se radi

Soul food hrana je koju tradicionalno prave i jedu Afroamerikanci, a vrlo je raširena na jugu Sjedinjenih Država. Ime je nastalo u šezdesetim godinama 20. stoljeća kada se riječju soul opisivalo sve vezano uz afroameričku kulturu, primjerice dobro je znana i glazba nazvana soul.

Ta se hrana temeljila na namirnicama kao što su riža, sirak i bamija, no kako se razvijala svjetska trgovina i kako je cvjetala trgovina robljem iz Afrike, tako su uvođene i nove namirnice, poput kelja, gorušice, ali i samoniklo bilje poput maslačka. Također, zbog činjenice da su robovlasnici slabo hranili svoje robove, u soul food uvode se i ostaci životinja koje inače nitko ne bi jeo – svinjske nožice, salo, koža i slično.

U soul food ubraja se i hrana južnoameričkih indijanskih plemena Cherokee, Creek i sličnih. U njih je najvažnija namirnica bila kukuruz od kojeg su pravili najrazličitije vrste obroka.

Što se tiče zdravlja, soul food, usprkos svom lijepom nazivu, ipak nije dobra, prvenstveno zbog velike količine životinjske masti koja se često iznova podgrijavala i koristila. Ova hrana bogata je kalorijama, kolesterolom, škrobom i masnoćama. Danas se u soul foodu životinjska masnoća često zamijeni biljnim uljima, a i povrće poput kelja, riže i graška, koje je često u ovoj kuhinji, daje višestruku korist.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!