FOTKA DANA

Prvi je travnja

01.04.2011 u 07:12

Bionic
Reading

Na prvi travnja obično se zbijaju šale s prijateljima, rodbinom, kolegama, poznanicima, ma s kime god želimo. Dakako, puno je ljepše kada se radi o šali koja je na kraju svima smiješna nego o onima koje obično nazivamo neslanim šalama

Tradicionalno se u Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici šale zbijaju samo dopodne. Oni koji šale zbijaju poslijepodne nazivaju se April fool. U drugim državama, uključujući i Hrvatskoj, šale se slobodno mogu zbijati tijekom cijelog dana.

O porijeklu ovog dana ne zna se mnogo toga pouzdano. Mnogi smatraju da dolazi od perzijske tradicije zvane Sizdah Bedar koja je započela 536. godine prije Krista i održala se do današnjih dana, a također znači zbijanje šala među ljudima.

Druga teorija kaže da su se prvotravanjske šale počele zbijati kada se s julijanskog kalendara prešlo na gregorijanski i to se običavalo činiti sa svima onima koji su još uvijek koristiti julijanski kalendar.

Treća teorija - u pretkršćanskim kulturama 1. svibnja slavio se kao prvi dan ljeta, a bilo je ljudi koji su to počeli slaviti 1. travnja, pa ih se nazivalo ludama jer to čine prerano.

Četvrta teorija – francuski kralj Charles IX. prebacio je prvi dan u godini sa 1. travnja na 1. siječnja, a neki su i dalje nastavili slaviti prvi dan godine 1. travnja.