DA NE BUDE MUČENJE

Kako uspješnije učiti

11.03.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Rijetko kome je učenje zabavno, no kako bismo si olakšali muke i svladali tu mrsku obvezu, dobro je znati nekoliko korisnih tehnika. Za početak odredite vrijeme učenja, uvijek učite na istom mjestu i ne zaboravite raditi kratke pauze

Dakle, zaboravite na potragu za nekim čarobnim napitkom mudrosti po internetu jer postoji par jednostavnih, ali učinkovitih metoda uz pomoću kojih svatko, uz malo volje, može lakše i kvalitetnije učiti.

Prema riječima Mihaela Kozine, suradnika Društva za psihološku pomoć Modus gdje se svakodnevno susreću s učeničkim i studentskim pitanjima vezanim uz učenje, osnovni je problem u tome što učenike nitko ne uči kako učiti.

'Školski programi su često kreirani tako da se učenici tretiraju krajnje pasivno, poput kutija u koje moramo uliti znanje. Cilj je da nauče, ali im tehnologiju tog procesa nitko ne pokazuje, osim sporadično i usput', smatra M. Kozina dodajući da većina problema proizlazi iz stava da je škola muka i da je gradivo koje se uči besmisleno.

Učenici koji imaju zadovoljavajući uspjeh u školi, kaže, zainteresirani su za usvajanje novih načina učenja koji će im omogućiti da u što manje vremena usvoje što više gradiva.

Potrebno je prije svega imati pozitivan stav prema učenju, odnosno vjerovati da nešto možete naučiti, kaže Kozina. Naglasio je i da je jedna od vrlo bitnih stvari kad je u pitanju uspješno učenje definiranje cilja koji želimo ostvariti.

Ako vam je učenje iz udžbenika dosadno, iste informacije prikupite iz nekog drugog izvora poput interneta, enciklopedija ili drugih knjiga 

'Ciljevi moraju biti realni, a postavljaju se upravo iz razloga da odgovorimo sebi zašto nešto učimo i zbog čega nam je to važno. Razlozi mogu biti različiti, od toga da vas zanima to područje do toga da vam treba dobra ocjena zbog prosjeka. Kad zaprimimo informaciju da nam je to što učimo važno, lakše ćemo i pamtiti. Također, moramo isplanirati vrijeme učenja i raditi kratke pauze', smatra.

Osim toga, važno je uvijek učiti na jednom mjestu koje treba učiniti ugodnim za učenje i prilagoditi ga vlastitim potrebama.

Prije svega, treba se upoznati s gradivom koje ćemo učiti, a potom, ako je potrebno, sve treba više puta pročitati i vrlo je korisno podcrtavati ključne riječi (važne informacije).

Mnogi griješe te podcrtavaju čitave rečenice i odjeljke, no na taj način opet smo na početku, budući da nismo razlučili bitno od nebitnoga. Zatim slijedi rad na bilješkama uz korištenje što više simbola (npr. točke, strelice, crte, znakovi, u raznim bojama), kaže M. Kozina.

Objasnio je i da nikad ne smijemo zaboraviti , dok učimo, razmišljati o gradivu kritički, tj. uvijek imati odgovor slažemo li se s navedenim ili ne, zašto nam se nešto ne sviđa, odnosno sviđa i sl.

'Važno je ponavljati - što su bilješke napravljene kvalitetnije, to će ponavljanje biti efikasnije', kaže Mihael Kozina koji je otkrio i nekoliko malih trikova za kvalitetnije učenje.

'Koristite što više kreativnih tehnika prilikom učenja (rimu, ritam, crtež, asocijacije, mentalne mape), tzv. mnemotehnike. Otkrijte jeste li više večernji, dnevni ili jutarnji tip kad je učenje u pitanju i poštujte to prilikom planiranja učenja, a ako lakše učite u grupi, povežite se s prijateljima jer, dok raspravljamo o gradivu, kvalitetnije usvajamo nove informacije', poručuje M. Kozina

Ako vam je učenje iz udžbenika dosadno, dodaje, iste informacije možete potražiti i u nekim drugim izvorima, npr. na internetu ili u knjižnici.