NAKON PREKIDA

Pomozi prijatelju kad je tužan

29.11.2008 u 21:11

Bionic
Reading

Prijatelji su najvažnija bića u životu (ili barem među najvažnijima) i često je njihova tuga i naša tuga. Iako muški prijatelji rijetko vole iznositi svoje istinske osjećaje jedni pred drugima, ipak uvijek postoji jedan najbolji frend.

A kad je takav prijatelj u depri, nije čudo da smo i mi. Stoga mu je najbolje pomoći da preboli ono što treba preboljeti – brzo i efikasno.

Svatko ima teške trenutke u životu, no u tinejdžerskoj dobi jedan od najtežih trenutaka je kad si nogiran – kada te ona odbaci poput stare krpe, a ti je toliko voliš i zaljubljen si do neba i još dalje. A kada se to još dogodi ljeti, dok plaže i obale vrve zaljubljenim parovima, tuga je još veća. Sigurno želiš da ti frend što prije bude onaj stari i da opet krenete tulumariti, stoga evo kako ćeš mu podići raspoloženje i ponovo navući osmijeh na lice.

Natjeraj ga da je zaobilazi

On možda još uvijek ima poriv da šeće ulicom u kojoj ona živi i odlazi na mjesta na kojima sigurno zna da će sresti baš nju. Na tebi je zato da ga odvučeš od takvih poriva i takvih mjesta jer, ako je vidi s nekim drugim i dobro raspoloženu usprkos prekidu koji se dogodio prije samo 72 sata – bit će mu još gore, točnije, bit će mu kao da mu je netko stavio sol na ranu.

Nagovori ga da izbriše njen broj mobača, njenu e-mail adresu ili kontakt s Facebooka. Ako je veza bila dulja i razmijenili su neke poklone i sitnice, probaj ih što prije ukloniti iz njegovog vidokruga. Nije nužno da to sve pobacaš, ali bitno je da to ne vidi barem u početku, kada mu je najteže.

Ujedini ga s muškim društvom

Možda se u vrijeme dok je hodao s njom malo odmaknuo od vas, muških frendova, ali sada nije vrijeme da mu to zamjerate, već ga nagovori da se vrati u staro, muško društvo. Zajedničko kupanje, ludiranje, komentiranje komada po plažama, izlasci, tulumi i tko zna što sve ne sigurno će mu odagnati misli s problema koji ga muči, a sigurno će mu biti drago kad se podsjeti koliko je zapravo kul biti samac i kako je dobro uživati u stvarima koje takav život nosi!

Odvedi ga na druženje

Znači, izlasci, škicanje drugih cura, odlazak u kino, igranje nogometa, tenisa i slične aktivnosti samo će goditi njegovoj psihi. Pozor! Sigurno je da će pokušavati izbjegavati bilo kakva druženja, a posebice ona koja uključuju ženski rod, ali uvijek moraš naći dobar način da ga izvučeš van, na ulicu i ne dopustiš mu da sam sebe sažalijeva ispred televizora!

Neke od aktivnosti druženja su odlazak u diskač i čaganje cijele noći ili pak smisli neki novi hobi za koji ti se čini da bi mu se mogao svidjeti! Možeš ga odvesti i na izlet u drugo mjesto (ovo je posebno dobro odmah nakon raskida) jer promjena mjesta ulijeva novi optimizam. Bitno je i da ga pokušaš što prije zagrijati za neku novu curu – naravno, ne odmah nakon raskida, ali već desetak dana nakon toga je dobar početak.

Organiziraj tulum sažaljenja

Na tom tulumu ćete biti samo vas dvojica ili još neki frend s kojim ste super ili je u sličnoj fazi samosažaljevanja. Pripremi piće, grickalice, hranu i – maramice. Na ovom tulumu daj svom frendu da si olakša dušu i istrese svu svoju tugu i frustraciju! Vjeruj, to će mu kasnije pomoći! Važno je da mu na ovom tulumu ništa ne spočitavaš i ne daješ pametne savjete – bitno je da si on olakša dušu!

Odredi granice

Nepisano pravilo za dečke glasi – smiješ tugovati mjesec dana za svakih 12 mjeseci veze koja je prekinuta. Dakle, ako je trajalo kraće, i vrijeme žalovanja također mora biti kraće (i to znatno kraće). Stoga po ovom nepisanom pravilu odredi i granice svog strpljenja. Budi rame za plakanje određeni period, a kada ti se učini da je stvarno previše – to mu i reci. Možda će mu biti hladan tuš, ali probaj mu objasniti da je žalovanje proces koji traje neko vrijeme, a onda život mora ići dalje. To je također proces odrastanja! Pokušaj mu objasniti da je šteta trošiti toliko energije na nešto što nema smisla.