ŠVEĐANI ISTRAŽIVALI 38 GODINA

Studija rasvijetlila rizike pretilosti kod tinejdžera

04.03.2009 u 08:04

Bionic
Reading

Studija iz Švedske koja je trajala nekoliko desetljeća pokazala je izravnu povezanost s pretilošću u tinejdžerskoj dobi i ranijom stopom smrtnosti

Uz ovo, potvrdila se i povezanost između pretilosti i pušenja. Naime, osobe koje su imale problema s težinom oko svoje 18. godine života, češće umiru oko 60. godine života i još su k tome i pušači.

U studiji je sudjelovalo 45.920 Šveđana, i to kroz razdoblje od 38 godina. Osim što se pokazalo da su osobe koje su pretile u tinejdžerskoj dobi sklonije preranoj smrti, također se pokazalo da te osobe popuše najmanje pola kutije cigareta dnevno, a češće i više, čime se rizik uvećava.

'Znamo da se zdrave navike stvaraju rano u životu. Stoga je dobra poruka za današnje tinejdžere, ako su pušači, dobra ideja bila bi da se pobrinu o težini', rekao je Martin Neovius iz Stockholma, koji je radio na istraživanju.

No američki znanstvenici našli su zamjerku ovom istraživanju te ističu kako većina muškaraca dobije višak kilograma kako stari. Stoga se, kažu Amerikanci, ne može izravno povezati ranija smrtnost i pretilost u tinejdžerskoj dobi.