PUBERTET

Akne napadaju samopouzdanje

19.03.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Akne nisu samo fizički problem tinejdžera, one itekako utječu na samopouzdanje, pokazalo je jedno istraživanje

Zbog akni tinejdžeri razvijaju ozbiljne psihičke poremećaje, a neki postaju i depresivni. Zbog toga bi se liječnici trebali ozbiljnije pozabaviti tim problemom, smatraju stručnjaci.

'Akne su velik problem za mlade, oni razmišljaju o tome kako ih drugi percipiraju zbog akni, ali i sami sebe drugačije percipiraju zbog tog problema. Sve to može dovesti do ozbiljne depresije, stoga je važno akne kontrolirati', kaže dr. Steven Feldman sa Sveučilišta Wake Forest.

Feldman je proučavao nekoliko studija o aknama i došao do sljedećeg zaključka. Pokazalo se da tinejdžeri koji imaju mnogo akni ujedno imaju dva do tri puta slabije samopouzdanje od onih kod kojih akne nisu toliki problem. Također, oni tri puta češće razvijaju depresiju.

Akne ima 85 posto tinejdžera, no većina ipak ima blaži oblik. Također, ovisi od osobe do osobe kako akne utječu na njihov život. 'Neki tinejdžeri imaju mnogo akni, ali ih to ne smeta jer ih nije briga što drugi o njima misle', zaključio je Feldman.

Usto, podsjetimo se, jedno švedsko istraživanje pokazalo je da izražene akne na licu mogu značajno povećati sklonost samoubojstvu te stručnjaci oboljelima preporučuju savjetovanje s psiholozima.