DOBRO JE ZNATI

Vrijeme je za veliko pospremanje!

01.03.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Razumljivo je da, s divljanjem hormona i svim drugim problemima kojima te pubertet velikodušno zasipa, čišćenje nije baš visoko na listi prioriteta, no živjeti u neredu, složit će se svi, i nije baš neka fora

Štoviše, neke životne filozofije, primjerice feng shuija, kažu da nered oko nas znači i nered u našoj duši te da upravo zbog tog nereda ne možemo biti uspješni u školi ili ljubavi. Čak kažu da će vam se, kad raščistite nered oko sebe, početi događati ljepše stvari u životu. Iako ovo može zvučati kao znanstvena fantastika, zasigurno vrijedi pokušati. Ako ništa, lijepo je živjeti u urednoj sobi!

Kako što bolje očistiti nered?

Odredite vrijeme

Kada ste orniji za pospremanje – je li to ujutro, popodne ili možda čak u gluho doba noći? Nikako ne priznajemo odgovor 'nikada' jer on samo znači da će se nered i dalje gomilati.

Odredite raspored

U svoj dnevni ili tjedni raspored unesite i vrijeme za čišćenje nereda. Odredite spoj sami sa sobom i pojavite se na tom spoju. Bitno je početi i držati se plana. Ne treba to biti dulje od deset minuta dnevno, bitno je da se uvijek ponešto očisti. Ako je to i samo jedna ladica – to je veliki napredak.

Odredite vrijeme za određeni zadatak

Nije isto čistiti ormar i jednu ladicu. Za ormar će vam možda trebati i do sat vremena, dok ladica može biti očišćena i za desetak minuta. Također, neke zadatke morat ćete podijeliti u dvije, tri ili čak više etapa. Nikako si nemojte dati zadatak da ćete nešto veliko očistiti odjednom jer vam se cijela priča na kraju može zgaditi i od svega biste lako mogli odustati.

Pustite dobru glazbu

Ovo već sigurno i sami znate – lakše se radi uz dobru glazbu! Dakle, navijte radio ili CD i krenite u akciju! Istraživanja su pokazala da ljudi dva do tri puta brže čiste kada imaju neku živahnu glazbu, dok im balade smanjuju polet u čišćenju. Dakle, što čekamo?

Odjenite nešto crveno

Feng shui kaže da, kada čistite, trebate odjenuti nešto crveno ili barem narančasto ili žuto jer ćete se tako lakše riješiti stare krame, stvari koje vam zapravo ne trebaju, ali ih čuvate jer stalno mislite da će vam trebati.

S druge strane, kada čistite, svakako nemojte obući ništa crno ili sivo. Naime, crna privlači spore frekvencije, pa ćete se, dok budete čistili, brzo umoriti, a siva pak utječe na to da ćete se teško rastajati od stvari koje vam uopće ne trebaju.

Nagradite se

U ljudskoj je prirodi da voli osjećati ugodu. Stoga, nakon svake naporne etape čišćenja priuštite si nešto što volite, nešto što će vam biti nagrada. Primjerice – veliku čokoladu, dva sata za internetom, unajmite DVD s filmom, otiđite s prijateljima na piće ili s ljubimcem u šetnju... Izbor je velik.

Svakako ne zaboravite i ovo...

Stvari koje vam ne trebaju uvijek je dobro ponuditi drugima prije nego ih šutnete u smeće. Staru odjeću možete ponuditi prijateljima i rodbini ili Crvenom križu. Stari papir svakako odnesite u kontejnere za reciklažu, isto kao i staro staklo, plastiku i limenke.