TJELESNI IZGLED

Kakvi sve ideali ljepote postoje?

24.02.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Tim se pitanjem muče mnoge tinejdžerice jer su stalno bombardirane idealima mršavih manekenki bez trbuščića, bokova i oblina, a famozna 'veličina 0' već se dugo pokušava nametnuti kao simbol ljepote

No mediji su jedno, a stvarni život sasvim drugo. I dok jedne djevojke plaču jer nisu supermršave te se, nažalost, izgladnjuju, druge s ponosom nose koju kilicu viška oko bokova, na bedrima ili ramenima. U čemu je zapravo kvaka?

Dakako, u percepciji. Da mršavost nije simbol ljepote, možemo saznati u mnogim drugim kulturama koje nisu zapadnjačke ili u samim zapadnim kulturama koje se bore protiv iskrivljene slike o ženskoj ljepoti. Saznajte više o idealnom izgledu ženskog tijela u nekim kulturama svijeta:

Nigerija – sobe za debljanje

U Nigeriji postoje sobe za debljanje u kojima ljudi jedu, piju i spavaju da bi se udebljali.

Tonga – vlada XXL veličina

Tonga je mali arhipelag u južnom Pacifiku. Ondašnja vlada kaže da je 90 posto stanovništva debelo te poziva sve zapadnjake koji se u svojim zemljama osjećaju predebelo da dođu - da bi se na Tongi osjećali mršavo.

Na Tongi je debljina simbol statusa, što znači - što ste deblji, to imate viši status na društvenoj ljestvici.

Mauritanija – debljanje djevojčica

U toj državi već dug niz godina postoji program debljanja djevojčica. Taj je program u padu zadnjih godina, ali izvješća govore da još uvijek 11 posto djevojčica ide u ustanove za debljanje. Jedan upravitelj takve ustanove kaže: 'Dok su male, one to još ne razumiju, ali kad odrastu bit će predivne i debele. Kad odrastu, bit će ponosne na svoju veličinu, a muškarci će sliniti za njima. Nije li to krasno?'

Italija – arrivederci supermršavicama

Talijanska vlada donijela je smjernice za modele ograničavajući njihovu težinu i dob, a ističe se da mršavost nije ljepota. U početku je bilo dosta otpora, posebno u milanskim modnim kućama. Međutim, kasnije su se morali složiti da je ljepota mnogo širi pojam od idealne težine.

Hollywood – volite svoje obline

Jennifer Love Hewitt jednom je fotografirana u bikiniju te su se medijima pronijele njezine fotke s komentarima da ima dosta viška oko pasa. Zgodna i samosvjesna Jennifer je rekla: 'Broj dva nije za debele niti će ikada biti. A broj 0 ne čini vas lijepom. Volim svoje tijelo, a svim djevojkama s bokovima, trbuščićima, guzama i bez struka poručujem neka obuku svoje bikinije!'

Španjolska – vladaju djevojke u obliku kruške

Nedavno je španjolska vlada zatražila mjerenje oko 10.000 djevojaka i žena da bi se dobio vodič za šivanje odjeće za Španjolke. Pokazalo se da većina Španjolki ima tijelo u obliku kruške, bačve i pješčanog sata. Priznat ćete, to je najbolji dokaz koliko smo različite od slike djevojaka koje nam se svakodnevno serviraju u reklamama i modnim časopisima.

Francuska – kazna za poticanje mršavosti

Francuski parlament radi na određivanju novčanih kazni, čak i zatvora, za sve one koji na bilo koji način ohrabruju supermršavost.