Teen NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Ovisnost o internetu potiče agresiju kod tinejdžera

  • Autor: E.K.
  • 25.2.2009 17:24:18
  • 25.2.2009 16:00:00

Istraživanje u kojem je sudjelovalo oko 9.400 tajvanskih tinejdžera pokazalo je da postoji poveznica između ovisnosti o internetu i agresivnog ponašanja tinejdžera

Znanstvenicima su tinejdžeri koji su pokazivali neke znakove ovisnosti o internetu priznali da su posljednjih godinu dana bili skloniji agresivnim oblicima ponašanja, poput fizičkog obračunavanja ili prijetnji drugim osobama.

Istraživači su tako ustanovili da su daleko skloniji agresiji bili tinejdžeri s nižom razinom samopouzdanja, zatim oni skloniji depresiji te oni koji su bili izloženi internetskim ili televizijskim sadržajima prepunim nasilja.

Ipak, dr. Chih-Hung Ko, voditelj istraživačkog tima, kaže da nemaju svi sadržaji isti efekt.

Sadržaji poput chatanja, kockanja, internetskih foruma, igara ili pornografije utječu na agresivno ponašanje, dok surfanje s ciljem prikupljanja podataka za učenje manje potiče na nasilje.


Zbog čega su tinejdžeri koji vole navedene sadržaje na internetu u stvarnom životu agresivni, nije do kraja rasvijetljeno u ovome istraživanju, objavljenom u magazinu Journal of Adolescent Health, no potvrđeno je da postoji poveznica između agresivnih sadržaja i takvih obrazaca ponašanja među tinejdžerima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više