MICKEY MOUSE

Slavni miš koji ne pomišlja na mirovinu

28.11.2008 u 14:08

Bionic
Reading

Teško je povjerovati da dobro poznati Mickey Mouse, simpatični miš u crvenim hlačicama i žutim cipelama kojeg vole i djeca i odrasli, ove godine slavi svoj 80. rođendan

Teško je povjerovati da dobro poznati Mickey Mouse, simpatični miš u crvenim hlačicama i žutim cipelama kojeg vole i djeca i odrasli, ove godine slavi svoj 80. rođendan

Mali miš s ljudskim osobinama, kojeg je smislio tad 26-godišnji Walt Disney, na velikom je ekranu debitirao 18. studenog 1928, u filmu Parobrod Willie, kao zvijezda prvog zvučnog crtanog filma, a glas je Mickeyju dao sam Disney, koji je to nastavio raditi sve do kraja Drugog svjetskog rata.

Zanimljivo je da je Mickey Mouse nastao u trenutku kad se Walt Disney, vlasnik malog studija za filmske trikove, nalazio u vrlo teškoj situaciji. Upravo je bio izgubio spor oko prava na njegov prethodni lik iz crtanih filmova, sretnog zeca Oswalda. Tražeći zamjenu za njega, mladi je crtač razmišljao o konju, psu, mački, žabi i kravi, no stalno mu se po glavi motao miš kojeg je u djetinjstvu imao za ljubimca.

Napravio je nekoliko skica i - nije ni sanjao da će njegov Mickey postati jedan od najpopularnijih junaka crtića čija slava ni danas ne blijedi. Stvorena je buduća velika zvijezda crtanog filma. Ujedno su postavljeni i temelji kompaniji Walt Disney, korporaciji danas vrijednoj 25 milijardi dolara.

Disneyjeva genijalnost bila je u tome što je osmislio lik koji je imao nešto od jednostavnog i naivnog šarma Charlieja Chaplina.

S vremenom se mijenjao Mickeyjev karakter, ali i izgled. Glava je bila sve izražajnija s velikim očima, a trup, ruke i noge su se smanjivali, pa mnogi smatraju da je privlačnost njegova lika možda i u tome što njegove proporcije (velika glava i oči, maleno tijelo) pomalo podsjećaju na ljudsku bebu.

'Osjećao sam da bi se ljudima mogao svidjeti sićušni miš koji bi imao nešto od Chaplinove dječačke zagranosti, ali i melankoličnosti. Mickey je običan, vedar momak, čiji je osnovni zadatak uveseljavati i nasmijavati ljude', objasnio je jednom prilikom Walt Disney.

Filmska akademija je 1932. godine dodijelila Oscara Disneyjevim animatorima za njihova umjetnička ostvarenja, kao i Waltu Disneyju kao tvorcu Mickeyja Mousea.

Kad je započeo Drugi svjetski rat, i Mickey se uključio u ratna zbivanja - prodavao je ratne obveznice, bio na posterima, a zanimljivo je da je tajna šifra savezničkih snaga, kad su se počele iskrcavati duž obale Normandije 6. lipnja 1944. godine, bila upravo 'Mickey Mouse'.

Mickeyjev dugodišnji zvjezdani status iznenađuje i utoliko što je njegova posljednja filmska uloga bila 1952. godine. Međutim, on je opstao zahvaljujući Disneyjevim kabelskim programima i tome što je njegov lik simbol te korporacije. Mickey je i danas zvijezda TV programa Mickey Mouse Clubhouse, a u Disneyjevom hit-showu 'The New Mickey Mouse Club' svoje su prve showbizz korake napravili i Keri Russell, Britney Spears, Justin Timberlake, Christina Aguilera, JC Chasez, Ryan Gosling, Ilana Miller i mnogi drugi danas poznati glumci ili pjevači.

Christina Aguilera svoju je pjevačku karijeru započela u showu 'The New Mickey Mouse Club'
Za 50. rođendan Mickey je dobio svoju zvijezdu na holivudskoj stazi slavnih i poznatih kao prvi crtani lik koji se našao među najistaknutijim showbizz facama.

Walt Disney je, predstavljajući svoj Disneyland, zabavni park osnovan 1955, naglasio da se nada da nikada neće izgubiti iz vida činjenicu da sve što je postigao zapravo duguje - jednom običnom mišu.

Iako ulazi u deveto desetljeće, čini se da vremešni Mickey još uvijek ne planira ići u mirovinu.
'Mickey Mouse je i danas podjednako važan kao što je bio prvog dana', rekao je glasnogovornik korporacije Disney.