HALO EFEKT

Budite drugima simpatični na prvu loptu

07.02.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Vjerojatno ste čuli za 'halo efekt', a označava impresiju koju dobivamo o ljudima već u prvih sedam sekundi. Iako ta impresija itekako može biti pogrešna, većina je se voli držati duže vrijeme

Osim ovoga, već postoji i izreka – više nikada nećete dobiti drugu priliku da ostavite prvi dojam. Dakle, htjeli mi to priznati ili ne, prvi dojam jako je bitan, posebno ako susrećemo nekoga tko nam se sviđa. Evo kako možete pokušati ostaviti dobar prvi dojam pri susretu s ljudima.

Osmjehujte se

Ovo ste već vjerojatno čuli milijardu puta, ali vrijedi ponoviti još jednom. Osmjehujte se ljudima, a posebno ako upoznajete nekoga. Neka to bude iskren osmijeh od uha do uha, a ne neka grimasa za koju druga strana neće znati je li osmijeh ili vas boli zub. Zapamtite da ljudi osjete osmijeh i preko telefona, što je dobro zapamtiti ako uspostavljate važan telefonski poziv s osobom koju ne poznajete.

Gledajte u oči

I u očima se zrcali osmijeh, ali i dobre namjere, prijateljstvo. Stoga pri upoznavanju nemojte gledati okolo ili još gore, u pod. Uspostavite kontakt očima, to je jako bitno! I očima se komunicira pa neka to bude pogled iz kojeg se iščitava pozitivan stav, dragost zbog upoznavanja, a ne šupalj pogled koji govori da su vam misli negdje drugdje.

Koristite ime

Kada nekoga upoznate, svakako zapamtite negovo / njezino ime i koristite ga u razgovoru. Ako ništa, na kraju upoznavanja recite nešto poput: 'Drago mi je što smo se upoznali, Ingrid!' Ovako dajete do znanja da vam je stalo do osobe koju ste upoznali, a njoj će to biti prava injekcija samopouzdanja što će joj biti itekako simpatično.

Ruke iza leđa

Istraživanja su pokazala da su osobe koje često drže ruke na leđima izrazito simpatične drugima. Priznat ćete i sami da ima nešto u tome. Ruke na leđima su znak otvorenosti pa čak i male sramežljivosti koja je itekako simpatična. Budući je govor tijela iznimno važan kod prvog upoznavanja, svakako izbjegavajte ruke prekrižiti na prsima ili ih staviti na bokove. Ovo, pak šalje sasvim drugačiju poruku, uglavnom negativnu. Označava zatvorenost, rezerviranost pa čak i arogantnost. Ovako drugima poručujemo da nam nije stalo do njih, fućka nam se što smo se, eto sreli i upoznali.

Stisak ruke

Pri upoznavanju obično ide rukovanje. Dakle, neka bude čvrsto i kratko. Najgore je kada pružimo ruku nekome tko kao da je na izmaku snaga i uopće nas ne stisne. Ovakvo, mlohavo rukovanje već se naziva i ribljim rukovanjem (jer ruka djeluje kao mrtva, hladna riba). Dakako, nemojte ni prejako stisnuti ili tresti. Treba biti umjeren, ali opet čvrst. Ne kaže se uzalud da rukovanje mnogo toga govori o karakteru osobe pa to svakako sljedeći put imajte na umu.

Što je još važno?

Naravno, važno je uvijek imati čistu kosu, obuću i odjeću. Kada upoznajemo osobu koja ima masnu kosu ili prljave cipele, kasnije smo skloni govoriti: 'A, to je ona/j s masnom kosom!' ili 'To je ona/j s masnom majicom!' Stoga je održavanje higijene itekako bitno, ako ne zbog sebe, onda zbog dojma kojeg ostavljamo na ljude oko sebe.