VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (31. siječnja)

31.01.2011 u 09:43

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

ZALJUBLJENA SAM U NAJBOLJEG FRENDA

Draga redakcijo,

U svom sam životu imala tu sreću da nađem sebi pravog prijatelja. On me podržava u svemu i voli mi pomoći i dati savjet, iskren je i odan, ali ovaj mu se put ne mogu obratiti jer je ON moj problem. Zato Vas molim da mi bar na tren budete pravi prijatelj!

Moj drug i ja se znamo već 3 godine. Povjeravamo se jedno drugom, zezamo, uvijek je raspoložen i divan prema meni. I prije možda godinu dana, on se meni počeo sviđati, postala sam opsjednuta njime i bukvalno je okupirao moje misli.

Mislila sam da je prolazno međutim nije bilo. Suzdržavala sam se, nisam mu htjela reći, kako zbog toga što sam mislila da mu nije stalo do mene na taj način, a kako zbog toga što nisam htjela da upropastim naše prijateljstvo koje mi mnogo znači. On mi je konstantno davao neke znake pogledima, dodirima. Čak je u jednoj situaciji spomenuo mom bratu kako sam jako 'lijepa i divna osoba'. I mislila sam da je to savršen tajming! Rekla sam mu što me muči i tražila sam od njega da mi kaže kakve šanse imam. Od tada me počeo izbjegavati, vidjela sam da nije htio da mi da odgovor. Kasnije mi je na neki indirektan način rekao 'Ne!' i rekao da bi htio da poslije toga ostanemo prijatelji. Prihvatila sam. Ali i dalje ga volim! I dalje mi daje nejasne signale, i moja prijateljica je uvjerena u to. Druge momke nisam uopće gledala, ne pamtim od kada, on je za mene jedini… Znam da zvuči očajno, ali treba mi pomoć. Da li da se i dalje nadam? Ili da ga zaboravim? Na koji način?

Srdačan pozdrav!

Lea

Redakcija Teena:
Uopće ne zvuči očajno i, da, dat ćemo sve od sebe da ti pokušamo biti dobri prijatelji u ovoj priči. Gledaj, zašto bi ti bila očajna jer si zapravo bila – hrabra! Ovo ti je prva životna prilika da kreneš učiti zauzimati pozitivan stav u vezi same sebe. Nažalost, svi smo ti mi zapravo sami u životu, ma koliko ljudi imaš oko sebe kojima si okružen i to ti vodi do samo jednog logičnog zaključka, a taj je da si ujedno i sama odgovorna za sebe, svoje postupke, misli, odluke i poteze. I da se moraš pobrinuti za sebe. Pa tako sada isto možeš i moraš biti odgovorna da sve svoje loše misli obrneš na pozitivno. Čovjek sam sebe tako lako može pokopati, zabiti samog sebe u kaljužu i jamu, te odabrati da se u njoj valja beskrajno, bez znaka izvlačenja. To se radi lošim mislima, kada nemaš snage obrnuti stvar na hrabro i dobro, pa se umjesto toga koprcaš u svom jadu i čemeru bez naznake izvlačenja. Umjesto toga, treba iskopati snagu iz ničega i pobijediti sam sebe pozitivom i samo tako ćeš skužiti da niti ćeš u jamu upasti, niti ćeš u njoj (za)ostati. Ovaj izbor ti je sada lekcija prva koju bi ti bilo mudro dobro zapamtiti u životu. Drugo što ti želimo poručiti je da taj dečko definitivno nije kriv ako ne osjeća jednako kao i ti, no, kriv je ako nije napravio ništa da ti olakša situaciju nakon što si ti bila toliko hrabra da povučeš ovako fenomenalan potez. Mi apsolutno mislimo da ti je potez bio za svaka čast jer samo kukavice bježe od sebe i svoje istine. Zato – svaka čast! No, nažalost, evo vidiš kako smo mi svi mali jadnici, totalno u rukama više sile, koja odlučuje hoćemo li na neku nadu dodati onaj silno željeni plus ili onaj teški, mračni minus. Znači, sve što mi možemo u ovom životu je i dalje pokušavati i biti hrabri, pa se nadati da će se viša sila jednom smilovati. Ok, vas dvoje trenutno niste imali jednak emocionalni tajming i zato ćemo ti preporučiti da se, ako te on sam već nije zaštitio na taj način, na neko vrijeme odmakneš od njega. Ti sada moraš malo preboljeti ovaj svoj mali minus i treba ti vremena da se ponovno vratiš u svoje samopouzdanje. To nikako ne možeš ako stalno u njega gledaš i ako ti on stalno tim pogledom otvara istu ranu. Zato – odmakni se i zavrti svoj život na nekoj novoj životnoj stanici. Pusti neka se stvari među vama slegnu i nikad ne znaš, kada se malo makneš iz njegovog života, možda shvati da se samo prepao nove razine među vama pa mu kreneš faliti tako da on sam povuče hrabar potez. No, ne preporučujemo ti taj scenarij čekati skrštenih ruku, zato, baci look na nekog novog dečka, makar to sada ne možeš ni zamisliti, ali, od malo druženja nikome još nije ništa bilo. Možeš samo puno ranije zacijeliti. Eto, ovo ti je naš skroman savjet, svi ti novi potezi su sada na tebi. Go!

RODITELJI ME NE PRIMJEĆUJU

Dragi Teen, imam jedan problem. Imam godinu dana mlađeg brata koji je (da vam ga opišem u dvije riječi) lijen i bezobrazan. Ja sve radim sama, a kada ga nesto zamolim on samo kaže: 'Pusti me !' , a što je najgore od svega roditeljima to ne smeta. Kada je u kući kaos uvijek kažu: 'Ti si kriva,vidi što si napravila!' Ja se lomim učeći, znam ne spavati po cijelu noć i odlična sam, a on ne uči ništa! Prosjek mu je jednak prosjeku najslabijeg učenika, nekad zna i pasti! Međutim, njemu je sve dozvoljeno! Čitav dan je za računalom, a često i po cijelu noć, a psovke ne izbacuje iz rječnika. Kada dođe ogroman račun za internet, pogađajte, ja sam kriva. Ali kada shvate da je on kriv, onda smo krivi oboje, great! Roditelji samo njega hvale jer on zna popraviti računalo (znala bih i ja da spavam za računalom), planiraju mu kupiti laptop, planiraju ga poslati u školu koja se bavi računalima, planiraju ovo, planiraju ono, a za mene ih boli briga. Kada ih nešto tražim, samo kažu: 'Možeš ti to sama, ja se za tebe ne brinem.' Great, pa već kad moram sve sama, zašto sam onda za sve kriva?! Što da radim? HELP!!

Redakcija Teena:
Prvo što ti se mora reći, a što ti do sada vjerojatno još nitko nije rekao je – ne, ova situacija definitivno nije poštena prema tebi. To sigurno. Mislimo da je za tebe prvo olakšanje životno da ove riječi čuješ od nekoga jer ovako se osjećaš kao da zoveš u pomoć, a nitko te ne čuje i, još gore, ne doživljava. Kao da si nevidljiva. To je stravično težak osjećaj i nitko se nije zaslužio osjećati tako potcijenjeno, zato ti priznajemo, nije ti lako. Odmah da kažemo, i neka nam tvoji roditelji oproste, ali, oni svojim postupcima i načinom odgoja ne čine dobro ni tebi, a ni tvom bratu. Nitko tu neće napredovati, samo se situacija zadržava u nekakvom bolesnom statusu quo i to je to. Njemu ne pomažu da se trgne, nego se ponašaju kao da ih je strah njegovih postupaka i time on osjeća moć nad njima i slobodu da nastavi sa samouništenjem. A ti za to vrijeme, preopterećena, patiš. No, gle, ponekad se život složi na težu stranu. Tu se isto tako ponekad ne može ništa napraviti odmah i sada, ali, može se raditi na tome da se čovjek pokuša izvući iz tako loše situacije. Savjet prvi ti je da apsolutno, svakako i bez iznimke radiš na svome osamostaljenju. To ti se radi učenjem, završavanjem škola, tečajeva i hobija kojima bi se mogla probiti u nekom smjeru koji će te odvući na tu stranu. Drugi potez ti je da hitno i apsolutno nađeš stručnu podršku koja će te psihički izvući iz ove nepravedne pozicije. To ti je jako važno jer, ako čovjek unutar samog sebe stvori svoj čvrsti obrambeni bedem, oko njega se izvana sve apsolutno može raspadati, to ništa neće značiti jer možeš zadržati svoj mir. Zato ti je važno postići tu čvrstinu u sebi, da te sve ove nepravde ne izbace iz kolosjeka toliko da skreneš sa svog pravog puta. To ne smiješ dozvoliti jer imaš pravo na miran, sretan život i na svoje osobne i samostalne izbore. Zato, okreni broj plavog ili hrabrog telefona i odmah za početak kreni u spašavanje same sebe, oni će te uputiti što i kako dalje. Ti to možeš, zato, kreni sad! Bez oklijevanja!

NAJ FRENDICA JE POSTALA UMIŠLJENA

I ja imam problem, možda vam se neće učiniti jako strašan, ali meni je. Imam 15 godina. Moja prijateljica me počela strašno živcirati. U posljednje vrijeme se pravi pametna, samo nešto komandira i postala je bahata. Mislim da je to zato jer je jedan zgodan dečko koji se svima sviđa rekao da je komad i sad je strašno podigla nos. Drugačije se oblači i misli da je glavna. Toliko me živcira da je sve više izbjegavam. Je li to samo faza? Želim svoju staru prijateljicu nazad? Eto, pomozite.


Redakcija Teena:
Eh, kužimo te. No, nažalost, teško da će ti se želja moći ostvariti ako je tvoja frendica odlučila pogubiti mozak i zaletjeti se nosom u nebo toliko jako da se čovjeku ne da ni pokušati spustiti je. Pusti je. Nemamo ti bolji savjet. Ona je tupavo odletjela u nebo i samo ćeš pokušavati i govoriti u vjetar ako je pokušaš spustiti. Uostalom, to i nije na tebi, zašto bi ti gubila ijednu sekundu svojeg života na njen ako vidiš da to nema smisla. Pazi, znaš onu staru, tko visoko leti, nisko pada, tako će ti biti i sa njom. Nažalost. No, to je njen problem sada. Ti problema očito nemaš i nastavi mirno živjeti dalje, ne preuzimaj njene na sebe. I čekaj da sama naleti punom brzinom na zemlju, nauči lekciju na teži način i vrati ti se pokajnički s isprikom. Šta ćeš drugo...;) Mi vam želimo, cure da se ovaj scenarij odvrrti što brže. Good luck!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr .