Teen ŠOKANTNI TREND

Mladima se sve više daju lijekovi protiv - sramežljivosti

  • Autor: N.LJ.J.
  • 28.1.2011 9:22:57
  • 28.1.2011 8:53:19

Sramežljivost i potištenost obično se smatraju normalnom, prolaznom fazom u pubertetu. Međutim, sve više mladih Britanaca dobiva lijekove ako se ovako osjećaju

Šokantno je to što se broj djece i tinejdžera starih od osam do trinaest godina koji dobivaju lijek ako se osjećaju sramežljivo i potišteno povećao za čak sedam puta od 1997. godine.

Dave Traxson
, psiholog koji radi u jednoj školi upozorava na činjenicu da se djeci daje sve više lijekova, i to za stanja koja su se prije smatrala normalnima, odnosno sastavnim dijelom odrastanja. On također upozorava da drastično raste broj djece kojoj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj i u to ime im se prepisuju izrazito jaki lijekovi.

Trenutno oko 650.000 djece od osam do trinaest godina pije lijek Ritalin koji se inače propisuje za poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD). Godine 1997. ovaj je lijek pilo 92.700 djece, a 1990. njih svega 9.000. Što je još važnije, Dave Traxson ističe da je lijek učinkovit tek u jednom od pet slučajeva.

Lucie Russell
koja vodi kampanju YoungMinds za podizanje mentalnog zdravlja mladih kaže: 'Usprkos napucima da se mladima ne treba odmah davati lijek te da bi posezanje za tabletama trebalo biti zadnji korak, sve više mladih ih ipak dobiva od svojih liječnika.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više