ZZZZZZ...

Dovoljno sna znači manje kila

24.01.2011 u 09:45

Bionic
Reading

Nova studija na Sveučilištu Chicago i Sveučilištu Louisville pokazala je da dovoljno sna tijekom noći znači manje problema s pretilošću kod djece

Istraživanjem je praćeno 308 djece od četiri do deset godina. Ona su nosila posebne uređaje na zapešću koji su bilježili koliko su spavala tijekom tjedna. Sva su djeca izmjerena i izvagana i uzet im je uzorak krvi te su se pratili trigliceridi, kolesterol, glukoza i inzulin.

Došlo se do sljedećih rezultata:

1. Većina djece u prosjeku spava tek osam sati dnevno, dok se preporučuje barem devet sati sna.
2. Djeca koja su spavala devet, devet i pol ili deset sati dnevno su imala najmanje problema s pretilošću, ali i nezdravim količinama kolesterola i ostalog u krvi.
3. Djeca koja su spavala najmanje (dakle, manje od osam sati dnevno) te nisu odlazila u krevet uvijek u isto vrijeme imala su najviše problema s pretilošću i nezdravim količinama kolesterola, triglicerida, glukoze i inzulina u krvi.
4. Djeca koja su vikendom nadoknađivala propušteni san tijekom tjedna također su imala manji indeks tjelesne mase.

Liječnici koji su provodili istraživanje smatraju da nedovoljno sna kontrolira hormone koji utječu na osjećaj sitosti, stoga preporučuju barem devet sati sna djeci i tinejdžerima te odlazak na spavanje u otprilike isto vrijeme svakog dana.