BEAUTY KUTAK

Lijep osmijeh i s aparatićem za zube

17.01.2011 u 08:49

Bionic
Reading

Mnogim curama je vjerojatno pao mrak na oči kad su doznale da moraju nositi aparatić za zube, no omraženo 'željezo' više nije na lošem glasu kao nekad. Štoviše, mogli bismo reći da se pretvorio u vrlo chic 'modni dodatak'

Svaki zub je bitan zbog pravilnog rasporeda zuba i očuvanja funkcija zgloba čeljusti. Osim toga, iskrivljeni zubi narušavaju izgled lica, no to se može ispraviti nošenjem ortodontskog aparata, odnosno 'bravica za zube'. Zahvaljujući tome zubi se mogu učvrstiti i sačuvati od gubitka.

Ako si puna samopozdanja, naravno da te aparatić neće izbedirati, no ako si inače nesigurna u svoj izgled, aparatić bi mogao izazvati određene probleme.
Aparatić je nužan za zdravlje tvojih zuba i moraš ga nositi, no puno cura se plaši da možda više neće biti privlačne ako ga nose.

Ipak, super je stvar da danas aparatići uopće nisu tako nepoželjni kao nekad i vrlo ih često nose i osobe koje su davno izašle iz teen doba kako bi postigle savršen osmijeh.

Naime, ortodonti kažu da je sve više odraslih koji ga žele nositi kako bi ispravili zube, ako to nisu obavili kao tinejdžeri.

Ipak, neke cure se čak izbjegavaju nasmiješiti i skrivaju zube jer im je neugodno zbog 'željeznog' osmijeha. No nošenje aparatića ne bi te trebalo zabrinjavati jer je super stvar da je to samo privremena opcija te da se nosi radi zdravlja zubi i da bi osmijeh bio prekrasan nakon što se aparatić skine.

Temeljita higijena usne šupljine je iznimno bitna

Mnoge se tinejdžerice pak pribojavaju da će im aparatić možda zasmetati prilikom ljubljenja, no za takve strahove zbilja nema osnove, osim ako ti dečko u naletu strasti slučajno prejako stisne usne preko aparatića - no to se događa zbilja rijetko. Dakle, iako je pomalo gnjavaža nositi 'bravice', u ljubavnom životu to nimalo ne smeta.

Kako zbog toga ne bi izgubila samopouzdanje, dobar je savjet da o aparatiću pokušaš razmišljati kao o nekoj vrsti neobičnog ukrasa, pa ćeš automatski početi razmišljati pozitivnije o tome.

Ako nosiš fiksni aparatić, nikako ne smiješ zaboraviti na higijenu usne šupljine te da je pranje zuba nakon svakog obroka obveza koje se moraš pridržavati. Aparatići su kao magnet za hranu. Sve što pojedeš jednostavno će djelomice ostati na njima. Zato će i život s aparatićem zahtijevati dodatnu njegu, odnosno higijenu. Nakon svakog jela bit će potrebno prati zube jer će inače smiješak biti pun hrane. Treba izbjegavati i hranu poput kokica, tvrdih slatkiša, a posebno žvakaće gume koja će se u tren oka zalijepiti za bravice tako da ćeš je jedva skinuti. Slatki sokovi su također problem, odnosno, bit će potrebno odmah prati zube da se ne bi zadržali na njima i stvorili karijes.

Uz zubnu četkicu preporučljivo je koristiti interdentalne četkice i zubni konac. Ako postoje mjesta na zubnom mesu iz kojih dolazi do krvarenja prilikom provođenja oralne higijene, ne treba ih zaobilaziti, već pažljivije ih prati. Krvarenje zubnog mesa je znak upale, a nju će se smanjiti boljom higijenom. Uz svakodnevnu higijenu preporučljivo je povremeno isprati usnu šupljinu nekim sredstvom za dezinfekciju.

Dakle, dobra oralna higijena, briga o ortodontskoj napravi (ne odgrizati hranu!) i redoviti dolasci na kontrole zasigurno će dati prave rezultate.